L’estat espanyol celebra el 24 d’octubre el Dia de les Biblioteques. Coincidint amb aquesta commemoració, que es va establir el 1997 en commemoració a la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo, a ‘Plaça Tísner‘ aprofundim en la tasca d’aquests equipaments dedicats al foment de la lectura i el coneixement.

A Barcelona hi ha 40 biblioteques repartides pels 10 districtes de la ciutat, que sumen 2,5 milions de documents. Però el pla director de les Biblioteques de Barcelona, preveu que el 2030 n’hi hagi 45, altres s’ampliaran o es traslladaran per arribar, en conjunt als 100.000 m² de biblioteques públiques a la ciutat.

Gabriel García Márquez

Va ser escollida la millor biblioteca pública del món 2023 per la IFLA, la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries. L’equipament ja havia rebut el Premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura 2022 i ara ha estat distingida amb premi “ex aequo” dels FAD d’Arquitectura 2023.

Està situada al barri de Sant Martí de Provençals i és la biblioteca central del districte de Sant Martí. Està especialitzada en literatura llatinoamericana i disposa de 4.000 m² repartits en sis plantes.

Biblioteca Pública de Missoula

Va ser escollida per la IFLA millor biblioteca pública del 2022. Situada en aquesta ciutat de l’estat de Montana, als EUA, disposa de més de 105.000 m² distribuïts en quatre plantes. Té elements revestits de fusta i una terrassa amb vistes fantàstiques.

Va ser guardonada tant per la bellesa arquitectònica, pensada per connectar amb l’entorn, com per la versatilitat d’usos: a més del fons bibliogràfic, té sales d’estudi, de tallers, cafeteria i espai de jocs infantils, entre d’altres.

Biblioteca de Sarajevo

L’artilleria sèrbia va bombardejar la Biblioteca de Sarajevo, símbol de la identitat bosniana, l’agost del 1992. Es calcula que el 80 % dels fons es van cremar, uns dos milions de llibres i publicacions, també molts incunables. El director de la biblioteca i grups de voluntaris van poder rescatar alguns exemplars de les runes, entrant-hi i llençant-los per les finestres, arriscant les seves vides.

Després d’anys de reconstrucció, el 2014 es va reinaugurar l’edifici que acull la Biblioteca Nacional i Universitària de Bòsnia-Hercegovina i també l’Ajuntament de Sarajevo.

Biblioteca del Trinity College de Dublín

Creada el 1592, és la més la més antiga d’Irlanda. Custodia més de sis milions de volums impresos però la joia de la seva col·lecció és el Llibre de Kells, un manuscrit irlandès de l’evangeli del segle IX que es considera el més ben decorat de tota la producció primitiva occidental.

A la Long Room, la sala principal, es guarden els llibres més antics. Es pot visitar però actualment no podreu veure els 200.000 volums que normalment acull perquè s’estan fent tasques de millora de les instal·lacions.

Biblioteca d’Alexandria

Impulsada al segle III aC per la dinastia dels Ptolomeus, al poder de la ciutat mediterrània fundada per Alexandre el Gran. Aspirava a compilar totes les obres conegudes, per això tots els llibres que arribaven a la ciutat, sobretot per mar, es requisaven i es copiaven. S’estima que dos segles després de la seva creació sumava 700.000 llibres.

La seva destrucció, incendiada el 48 aC durant el setge de Juli César a la ciutat, ha estat considerat un dels desastres culturals més importants de la història. El 2002 es va inaugurar la nova Bibliotheca Alexandrina, concebuda com a gran complex cultural.

Biblioteca del Congrés dels EUA

Està considerada la més gran del món. Entre els seus tresors hi ha una de les poques còpies que existeixen de la Bíblia de Gutenberg.

Però el seu fons és de més de 175 milions d’obres: llibres i materials impresos en 470 llengües però també manuscrits, mapes, fotografies, revistes, pel·lícules, partitures, gravacions… que ocupen centenars de metres de prestatgeries.

Biblioteca Pública de Nova York

És una de les biblioteques més importants i conegudes del món. El seu edifici, del 1911 i situat a la 5a avinguda amb el carrer 42, ha aparegut en nombroses pel·lícules: ‘El dia de demà’, ‘A propòsit de Henry’ o ‘Esmorzar amb diamants’. També a Sexo en Nueva York’, tant a la sèrie com a la pel·lícula.

El documental ‘Ex libris: La Biblioteca Pública de Nueva York’ (2017), que forma part del catàleg de Filmin, mostra el seu dia a dia.