El periodista cultural Nil Martín López ens proposa al ‘Plaça Tísner‘ obres de teatre que podem anar a veure aquest mes de juny a Barcelona. Per Martín, anar al teatre és com marxar de viatge a través d’històries de totes les èpoques. Per tant, “unes primeres escapades de vacances a uns preus molts assumibles“. Comença la ruta per aquestes sis recomanacions.

‘Càndid o l’optimisme’

Direcció i dramatúrgia: Miquel Mas Fiol

Comencem viatjant al segle XVIII… o potser no? Es tracta d’una revisió de la novel·la satírica clàssica de Voltaire, però amb una mirada molt contemporània. Una història que es pregunta si podem continuar mantenint el pensament optimista davant un món ple de calamitats. I pren com a punt de partida el moment en què l’actor Lluís Oliver (que fa un gran paper) es presenta a un càsting per fer l’obra que veurem.

Un espectacle molt accessible perquè utilitza molts referents populars que la majoria reconeixem, com el Mario Kart, les Ted Talks, classes de zumba… I tot amb un ritme trepidant i fortes dosis de comèdia amarga.

Sala Atrium, fins al 18 de juny

‘Aspecte global d’una qüestió’

cia. Atresbandes

Pel Nil Martín, aquestes serien unes vacances més casolanes, “staycations”, que n’hi diuen. Veurem un seguit de situacions quotidianes que, fins i tot, podrien semblar banals, amb uns personatges estranys, grotescos, que intenten relacionar-se i estimar-se sense sortir-se’n gaire. És un espectacle molt contemplatiu, que vol despertar reflexions en la ment del públic, i que es va estrenar pel festival Grec del juliol passat amb molt bona rebuda.

Una proposta de la companyia Atresbandes, formada per Mònica Almirall, Miquel Segovia i Albert Pérez Hidalgo. Actualment, una de les companyies catalanes referents pel que fa a llenguatges escènics nous.

Lliure de Gràcia, fins al 18 de juny

‘Adeu, Jane’

Direcció: Clara Moraleda i Juanjo Marín

La següent proposta del Nil Martín és “tot un viatge emocional“. I real: el de l’actriu i cantant Clara Moraleda, que ens explica, amb la paraula i el cant, la seva experiència en perdre un pit quan tenia 17 anys.

A la història, que ha estat ficcionada, hi veiem la Mariona, a qui comuniquen que té un tumor al pit. Però també hi apareixen la seva consciència desdoblada en dos personatges més: la Mar i l’Ona, interpretats per la Laura Dorca i la Joana Rosselló, que acaben fent també tots els papers complementaris. Un text que pot interpel·lar tothom, hagi viscut, o no, una situació com aquesta.

El Maldà, fins al 30 de juny

‘L’illa deserta’

Direcció i dramatúrgia: Marc Artigau

Ara el Nil Martín ens parla d’una escapada al mar. Una història, però, que no garantim que no acabi en naufragi. De fet, veurem tot el que hauria pogut passar entre Ella (Maria Rodríguez) i Ell (Miki Esparbé). Ella treballa en un banc i pintava grafits per la ciutat. Ell és repartidor a domicili i somia a ser actor.

El text és de Marc Artigau i inclou els seus trets més distintius: girs de guió, èpica, tocs d’humor i grans temes musicals (de fet, no és el primer cop que Artigau porta un karaoke a escena). Amb interpretacions de luxe i amb el segell de la productora La Brutal al darrere.

La Villarroel, fins al 2 de juliol

‘Com l’estel que no hi és’

Berta Giraut i Mireia Tejero

La proposta està emmarcada dins el Terrats en Cultura, aquest cicle que duu les arts en viu als terrats de la ciutat. En aquest cas, amb una poesia que ens transporta a nous universos i amb dues estrelles en escena, Berta Giraut i Mireia Tejero.

Es tracta d’un recital poètic concert espectacle a partir del llibre ‘Com l’estel que no hi és‘, de la meravellosa poetessa i actriu Berta Giraut, acompanyada en aquest cas en escena per la multiinstrumentista i performer Mireia Tejero. L’adreça exacte es coneix un cop has comprat l’entrada.

El Poblenou, divendres 16 de juny

‘Perpetua felicidá’

Iniciativa Sexual Femenina

I per acabar, el Nil suggereix un viatge més místic que ens va molt bé ara que ens acostem a Sant Joan. Aquest cremar el que és vell per deixar pas a coses noves. En definitiva: mort i resurrecció, que és el tema que explora la companyia de dansa contemporània, feminista i llibertària Iniciativa Sexual Femenina (Élise Moreau, Elisa Keisanen i Cristina Morales).

L’obra parla de les santes i màrtirs Perpètua i Felicitat, del segle III dC, reivindicades per la comunitat queer com la primera parella lèsbica del cristianisme. Tot per parlar del paper de la víctima des de la dansa. Una dansa que sacseja i saqueja cossos i pensament.

Antic Teatre, del 30 de juny al 2 de juliol