L’abril del 1998 el Teatre Adrià Gual va acollir la primera actuació d’IT Dansa. La iniciativa s’havia posat en marxa un any abans, però el debut va servir per començar a consolidar aquest projecte pedagògic per ajudar els graduats en estudis de dansa a entrar al món laboral. Aquest 2023 se celebren 25 anys d’aquella funció inaugural.

És un projecte referent a Catalunya, Espanya i en l’àmbit internacional”
Catherine Allard, directora artística IT Dansa

La directora artística de la companyia jove de dansa de l’Institut del Teatre, Catherine Allard, fa un balanç positiu d’aquest quart de segle d’activitat. Segons ha dit al programa ‘Plaça Tísner’, “IT Dansa ha convençut el sector educatiu, l’administració, tothom”. A més, afegeix, “és un projecte referent a Catalunya, Espanya i en l’àmbit internacional”.

Explica que els dos anys que els ballarins i ballarines seleccionats passen a la companyia jove els són “necessaris perquè adquireixin seguretat, una actitud professional i sàpiguen cap a on orientar-se professionalment”. Hi ha 16 places, estan becats i els aspirants hi entren per audició.

La importància de tenir un repertori divers

La ballarina i coreògrafa belga és l’encarregada de triar el repertori d’IT Dansa i els coreògrafs de les peces noves. Avisa que és important que hi hagi una gran varietat estilística. Sobretot perquè “a Catalunya no hi ha una companyia nacional amb un estil concret, sinó diverses companyies amb estils diferents i els ballarins han d’estar preparats per aquesta diversitat”.

Segons Allard, aquesta amplitud de registres també ha de servir per “contribuir a divulgar la dansa a casa nostra”, un altre dels objectius principals del projecte.

Molts dels que havien marxat fora per enriquir-se professionalment estan tornant amb molta experiència”
Catherine Allard, directora artística IT Dansa

“No han de tenir por de programar dansa”

Els anys al capdavant d’IT Dansa han donat a la Catherine Allard una perspectiva sobre l’evolució del sector a Catalunya. Diu que “abans els ballarins lluitaven menys pels seus drets i ara s’uneixen més”. També que “s’està creant un teixit interessant perquè molts dels qui havien marxat fora per enriquir-se professionalment estan tornant amb molta experiència”.

Tot i això, adverteix, una de les claus per millorar la situació de la dansa a casa nostra seria que es programin més espectacles: “Els programadors no han de tenir por de contractar dansa, és un llenguatge internacional i no sé per què no se’n programa més”.

Un món complicat, però hi ha oportunitats

Iniciar una carrera professional en el món de la dansa és complicat. Així ho corroboren els ballarins i ballarines joves d’IT Dansa. Per a la Francesca Cova, membre de la companyia, formar part del projecte és “un privilegi” que l’omple “de felicitat i orgull”. Considera que aquest tipus de sortides són necessàries perquè “ajuden a poder començar”.

En Yamil Ortiz ha superat ja aquesta etapa més inicial i ha aconseguit trobar feina després d’haver passat per IT Dansa. Conta que el seu és un sector difícil perquè “a les audicions arreu d’Europa hi ha molta competència”. Assegura, però, que l’experiència adquirida a la companyia de dansa jove de l’Institut del Teatre l’ha ajudat a treure tot el seu potencial.

“25 anys d’IT Dansa”, l’exposició

Per tal de celebrar l’efemèride, s’ha inaugurat una exposició retrospectiva que porta per títol “25 anys d’IT Dansa”. Repassa les més de dues dècades de trajectòria d’una iniciativa per on han passat prop de 200 ballarins i ballarines que han fet més de 400 actuacions en escenaris d’arreu del món. Situada al vestíbul de l’Institut del Teatre, la mostra presenta una selecció de fotografies i textos sobre els moments clau de la història companyia jove.