túnel plaça d'Espanya

El túnel que creua la plaça d’Espanya estarà tallat entre l’1 i el 10 d’abril d’aquest 2023 per les obres de perllongament de l’L8. El Departament de Territori de la Generalitat ha especificat, així, les afectacions que tindran els tres carrils soterrats que fa servir el trànsit que entra a Barcelona per la Gran Via de les Corts Catalanes. A principis de març betevé va avançar que hi hauria algun tipus d’afectació a aquest túnel, però ni la Generalitat ni l’Ajuntament de Barcelona van esclarir res.

Ara ja se sap que, en concret, el tall es farà efectiu a les 6 h del matí de dissabte, 1 d’abril, i es reobrirà a les 14 h de dos dilluns més tard, el 10 d’abril, últim festiu de Setmana Santa. Mentre duri aquesta afectació, el trànsit que entri a la ciutat haurà de creuar la plaça d’Espanya per la calçada lateral i Territori avisa que hi haurà restriccions a partir de la plaça de Cerdà. Per això recomana utilitzar les rondes com a vies alternatives d’accés a la ciutat.

Per què es tallarà el túnel de la plaça d’Espanya?

La raó per la qual es tallarà al trànsit el túnel de la plaça d’Espanya són els treballs previs que s’estan fent per allargar l’L8 dels Ferrocarrils, des de la mateixa plaça d’Espanya fins a Gràcia (on l’L8 enllaçarà amb l’L6). Ara mateix s’està desenvolupant el desviament de serveis que passen pel tram afectat pel futur pas dels combois.

La construcció d’aquesta infraestructura suposarà una inversió total de 430 milions d’euros. Es construiran quatre quilòmetres de túnel i tres estacions, a banda de l’ampliació de l’estació de Plaça d’Espanya. El nou tram estarà enllestit entre el 2029 i el 2030.