(ACN) El Servei Català de Trànsit (SCT) i la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat han publicat els primers tests en línia en català per al permís de conduir B. Així, tots els alumnes podran accedir, a través del web de Trànsit, a qüestionaris per preparar l’examen oficial. De moment, hi ha 750 preguntes i properament la xifra es duplicarà.

A més, Trànsit també promou que tots els aspirants que ho vulguin puguin fer l’examen en català i que els centres de recuperació de punts del carnet també ofereixin la formació en català, cosa que actualment no està garantida. Igualment, el govern ha obert una línia de subvencions a productes tecnològics per ampliar l’oferta de materials de formació d’autoescola en català.

Trànsit demana més facilitat per examinar-se en català

En concret s’impulsaran 13 projectes, amb 350.000 euros. S’elaboraran 75 qüestionaris de 30 preguntes cadascun en format web interactiu, i de moment ja se n’han publicat 25. També es faran materials en català per a autoescoles, professors de conduir, altres carnets a banda del B, simuladors de vehicles i altres formacions de mobilitat i riscos laborals.

El director de Trànsit, Ramon Lamiel, ha recordat que cada any es treuen el carnet B uns 80.000 catalans, i cal sumar-hi el permís de moto, autobús, camió i d’altres. En alguns llocs hi ha dificultats per poder fer els exàmens teòrics i pràctics en català i en una reunió del 25 de gener Trànsit reclamarà al Govern espanyol que això no passi. La Direcció General de Trànsit ha promès que els exàmens teòrics es podran fer en tauletes, cosa que facilitarà l’opció lingüística. Lamiel també ha dit que instaran les autoescoles a fer servir més el català.