(ACN/Redacció) El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, ha demanat “màxima prudència” als conductors que facin desplaçaments per carretera durant el pont de la Puríssima. “No es pot abaixar mai la guàrdia. Màxima prudència, especialment en els desplaçaments entre setmana”, ha afirmat en la presentació de l’operació especial per aquesta setmana de festius de la Constitució i la Immaculada.

Es preveuen dos blocs de mobilitat de fins a 470.000 desplaçaments. Per fer-hi front, el SCT i els Mossos d’Esquadra activaran un dispositiu especial de circulació que es prolongarà entre divendres, 2 de desembre, i diumenge de la setmana vinent, 11 de desembre.

Una operació especial de trànsit dividida en dues fases

Pel que fa al calendari de mobilitat, davant la llargada del pont i tenint en compte que els dies festius coincideixen en dimarts i dijous, l’operació especial de trànsit es divideix en dues fases. Per un costat, una que anirà del 2 al 6 de desembre; per l’altre, una segona, que anirà del 7 a l’11 de desembre. Durant la primera fase es preveu la sortida de 470.000 vehicles des de l’àrea metropolitana de Barcelona. Pel que fa al retorn, està previst que es concentri principalment dimarts, 6 de desembre, entre les 12 i les 24 hores, i s’estima que es mobilitzin 240.000 vehicles.

Quant a la segona part del pont, la previsió de sortida és de 420.000 vehicles entre les 15 h de dimecres, dia 7, i les 15 h de dijous, 8 de desembre, des de la zona d’influència de la capital catalana, amb la tornada concentrada diumenge de la setmana que ve, dia 11, amb una estimació de 250.000 vehicles. Per fer front a aquesta mobilitat extra, el SCT i els Mossos preveuen carrils extres de circulació en vies com l’AP7.

Recomanen posar especial atenció en els petits desplaçaments

Per Lamiel durant aquest pont d’11 dies els conductors hauran de vigilar especialment a la tarda i en petits desplaçaments després de tornar d’activitats com esquiar o visitar mercats i fires nadalenques. “Volem que tothom torni sense danys”, ha destacat abans de reconèixer que el mes de novembre d’enguany, amb 18 víctimes mortals, ha sigut especialment complicat.

D’altra banda, el titular de Trànsit ha destacat que enguany es difondran gràfiques a través de les xarxes del SCT per informar de les retencions. Amb aquestes dades, el govern espera que perquè els usuaris puguin planificar millor els seus desplaçaments i evitar moments de màxim volum de trànsit, especialment durant les tardes de l’operació sortida i retorn. A mitjà termini, el SCT no descarta oferir les dades de saturació viària en directe i dividides per carreteres.