A la cruïlla del carrer d'Aragó amb Independència trobem un nou senyal vertical. Ens indica que en aquest encreuament hi ha una càmera de trànsit. Si aixequem la vista, veiem el dispositiu a més de 15 metres d'alçària. "Allà dalt! Sí, sí, et posen una multa si et saltes el semàfor." "Si ho veus de primeres, penses que és per impulsar multes, no sabia que era només per controlar." "Crec que de multes no són, és pel control de la quantitat de vehicles que circulen pel carrer." Efectivament. De càmeres com aquesta n'hi ha 172 de repartides per Barcelona. Serveixen per supervisar i regular el trànsit, una gestió que es fa des del Centre de Control de la Guàrdia Urbana. Són com els ulls dels agents per detectar incidències en temps real, com accidents i avaries, però no per recollir infraccions. Ara l'Ajuntament està senyalitzant aquests dispositius per adaptar-se a la normativa de protecció de dades. Una actuació que estava pendent d'executar-se. Això, malgrat que la llei no obliga expressament a senyalitzar aquestes càmeres, però l'Ajuntament ho fa igualment com una pràctica, diu, de transparència i per no induir els ciutadans a confusió. Els senyals s'instal·laran de manera progressiva i està previst que la col·locació es completi en dues setmanes. Un cas diferent són les càmeres amb radar fotogràfic. Aquestes sí que serveixen per imposar multes i estan senyalitzades des que es van col·locar.

Els nous senyals verticals estaran col·locats en unes dues setmanes i serviran per indicar on són les 172 càmeres de trànsit que hi ha repartides per Barcelona. Serveixen per supervisar i regular el trànsit, una gestió que es fa des del Centre de Control de la Guàrdia Urbana. Són com els ulls dels agents per detectar incidències, com accidents i avaries, però no per recollir infraccions.

Què diu la normativa de protecció de dades?

La llei en matèria de protecció de dades obliga les administracions a informar el ciutadà sobre l’existència de sistemes a la via pública destinats a gravar imatges. L’exemple més clar que ha de complir aquest requisit són les càmeres de videovigilància. Segons el consistori, les càmeres de gestió del trànsit “no graven” imatges sinó que serveixen per regular les retencions o incidències en temps real. Per aquest motiu, la normativa no estableix que en aquest cas hi hagi la necessitat de senyalitzar-les. No obstant això, l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat l’actuació per “política de transparència” i per evitar la confusió dels ciutadans. Però, sobre rodes, hi ha alguns conductors que dubten del significat d’aquests nous senyals.