@transit

(ACN / redacció) Més de 340.000 vehicles han marxat de l’àrea metropolitana de Barcelona fins dijous a la nit, completant així la primera fase de l’operació sortida de la Setmana Santa 2024. Es tracta d’un 59,2 % dels previstos fins aquest divendres a les 15 h, quan hauran abandonat la capital catalana i el seu entorn fins a 575.000 cotxes.

Dijous amb retencions a l’AP-7

Les principals retencions s’han concentrat a l’AP-7. A la tarda, les cues s’han registrat especialment en diferents trams en sentit Tarragona. A mig matí, les principals incidències també s’han donat a l’AP-7, tal com ja s’havia previst, amb cues de desenes de quilòmetres en els dos sentits. Les principals retencions s’han registrat sobretot en sentit nord, amb aturades entre Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal.

D’altra banda,també s’han fet algunes cues a la B-23, a l’altura del Papiol en el seu enllaç amb l’AP-7. L’AP-2 també ha viscut processons de vehicles i retencions, especialment al seu pas per Martorell i per Montblanc.

Segons el Servei Català de Trànsit, la mobilitat es distribuirà entre les vies de muntanya i les del litoral català, tant a la Costa Brava com a la Costa Daurada, tot i que la concentració dels desplaçaments tindrà lloc a l’AP-7, una tendència que s’ha repetit en els darrers dos anys després de l’alliberament dels peatges.

235.000 vehicles marxaran divendres

La previsió de Trànsit és que aquest divendres, des de l’àrea de Barcelona, surtin uns 235.000 vehicles. Les hores més fortes s’esperen de 9.30 h a 14.30 h. Per evitar grans retencions, el SCT incorporarà per primera vegada dos carrils addicionals a l’AP-7 des de l’àrea de Barcelona cap al sud i el nord. En aquests carrils la velocitat màxima estarà limitada a 100 km/h en ambdós sentits.

Tanmateix, també s’esperen retencions de sortida centrades a l’AP-7 el dissabte 30 de març entre les 10 h i les 14 h. Els que surten, hauran de tornar, i la previsió és que les franges més conflictives d’aquest retorn siguin diumenge, de 16.30 h a 0 h, i Dilluns de Pasqua, d11.30 a 23 h.  

Per tot plegat, el SCT demana prudència i alerta que el 60 % dels accidents s’acumulen a les tardes, especialment les del divendres i el dissabte, i ho ha atribuït a l’augment de fatiga o la falta de visibilitat. Durant aquests dies els Mossos d’Esquadra faran 1.540 controls amb la participació de 1.719 efectius de trànsit, en un dispositiu que comença aquest dijous. En concret, hi ha previstos 413 controls d’alcoholèmia i drogues, 251 controls de seguretat passiva, 231 controls de motocicletes, 302 controls de distraccions, 233 controls de velocitat i 110 controls de transport.