És la primera vegada a Barcelona i també al conjunt d’Espanya que un vehicle d’hidrogen i que funciona únicament amb vapor d’aigua s’utilitza per al transport comercial de viatgers. Des d’aquest dijous ja el podran fer servir els passatgers de la línia X1, el servei semidirecte entre la plaça de Francesc Macià i la plaça de les Glòries. És el primer bus d’aquestes característiques que s’incorpora a la flota de TMB. La previsió és que fins al 2025 s’adquireixin 508 vehicles d’energies netes: 223 elèctrics i 46 d’hidrogen.

Una planta de proveïment a la Zona Franca

El vehicle, lliurat per l’empresa CaetanoBus, va arribar a Barcelona al desembre i ha estat en un període de proves sense passatgers fins ara. Per funcionar, necessita uns 20 kg diaris d’hidrogen verd i s’abastirà en una planta de proveïment situada al polígon industrial de la Zona Franca. Tot i que el seu cost és més elevat que els vehicles elèctrics, un dels avantatges és que es carrega en prop de 10 minuts i, en canvi, els busos elèctrics necessiten entre 1 i 4 hores. L’autonomia és de 260 km i, per tant, pot funcionar durant tota una jornada.

L’espai, propietat d’Iberdrola, està molt a prop de les cotxeres de TMB. Bona part del finançament prové d’una subvenció del programa Connecting Europe Facilities for Transport, de l’Agència Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA). La posada en marxa d’aquesta planta permetrà, segons els responsables del projecte, la creació d’un “hub d’hidrogen verd” a la ciutat i un dels més importants del país.

A simple vista, un autobús estàndard

Pel que fa a les característiques del vehicle, es tracta d’un autobús estàndard ( de 12 metres de longitud) i que a simple vista no sembla que tingui gaires diferències amb la resta. El sistema d’hidrogen incorpora una pila de combustible de Toyota amb 60 kW de potència i cinc tancs d’hidrogen amb una capacitat total d’emmagatzematge de 37,5 kg.

Segons ha explicat TMB a través d’un comunicat, l’adquisició de flota que funcioni amb hidrogen verd té el suport d’un programa econòmic cofinançat per la Unió Europea.