Les obres a la via Laietana condicionaran de ple el futur carril bici que s’ha de fer al passeig de Joan de Borbó, una de les propostes guanyadores a Ciutat Vella en els primers pressupostos participatius. Segons l’Ajuntament, ara s’estan fent els estudis previs per implementar-lo però encara falta un projecte concret en què es decideixi si el carril bici passarà pel centre de la calçada o a tocar de la vorera.

La Barceloneta no té cap carril bici que porti directament a la platja. L’únic que hi ha al barri s’acaba de manera brusca a la plaça de Pau Vila. El projecte presentat pels veïns als pressupostos participatius ha de servir per connectar el final de la via Laietana, a tocar de Correus, amb la plaça del Mar, a la platja. D’aquesta manera s’ordenaria tot el trànsit rodat que passa actualment per les voreres del passeig i es posaria fi als conflictes entre vianants, patinets i bicis.

La manca de continuïtat d’aquest carril bici genera confusió entre vianants, ciclistes i patinadors

Un carril bici a la vorera o a la calçada?

Tot i que, segons fonts municipals, la implementació del futur carril bici no té data, hi ha dues opcions sobre la taula: posar-lo a la vorera més ampla del passeig, la més propera al port de Barcelona, o bé a la calçada. Pablo Ruiz, usuari de la bicicleta, és partidari de no compartir espai amb el trànsit rodat. “Em sembla millor la vorera perquè és més segura”. Juan Vázquez, també ciclista habitual, opta per la calçada i afegeix que també prefereix “que sigui a prop de la vorera per si hem d’esquivar alguna moto”.

El BACC opta per la calçada

Entitats com el Bicicleta Club de Catalunya (BACC) opten per un disseny de carril bici a la calçada. Marta Casar, membre de la junta, afirma que és necessària “una infraestructura segura i ben senyalitzada”. El BACC no vol que la bici “hagi de compartir espai amb els vianants”.

El BACC aposta sempre perquè les bicicletes vagin en calçada amb infraestructures ben senyalitzades
No volem que la bicicleta hagi de compartir espai amb els vianants”
Marta Casar, membre de la junta del BACC

Entre els veïns també hi ha diversitat d’opinions. Paqui Alonso és més partidària que vagin per la calçada. “Moltes vegades no sé per on mirar, quan no és una bici és un patinet, i com que no se senten un dia passarà una desgràcia”. Clara Gómez, en canvi, no tindria inconvenient a compartir la vorera “sempre que estigui ben senyalitzat i tots aquests vehicles, patinets i bicis, vagin junts, pel mateix espai”.