Representants municipals catalans i francesos han participat a Figueres a la cinquena Cimera de Ciutats per l’Alta Velocitat, que ha reivindicat la consideració d’aquesta infraestructura com a prioritària per part de la Comissió Europea. Els representants dels diferents municipis han signat una declaració conjunta per demanar que, de cara al 2030, un 30% de mercaderies amb distàncies inferiors als 300 quilòmetres es transportin per ferrocarril. .

Xavier Trias ha dit que el paper de la capital de Catalunya serà el d’unir les dues puntes d’Europa, d’Algesires a Sant Petersburg. “Ha costat moltíssim, però al final tothom ha vist que l’arc mediterrani és bàsic, que té un potencial econòmic extraordinari, i que s’ha de fer amb l’alta velocitat però també amb les mercaderies”, ha dit.

A més de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en la trobada hi han participat els alcaldes de Girona, Carles Puigdemont, i de Figueres, Santi Vila; els tinents d’alcalde de Lleida i Tarragona, Montse MínguezCarles Castillo; el president de la regió de Perpinyà i antic alcalde de la capital, Jean-Paul Alduy; el vicepresident de la conurbació de Carcassona, René Escourrou; el tinent d’alcalde de Montpeller, Serge Fleurence; l’adjunt de l’Ajuntament de Toulouse,  Bernard Marquié; l’alcalde de Narbona, Jaques Bascou; i el president de la regió Beziers-Mediterranée, Raymond Couderc.