Durant els dos propers anys la xarxa ciclista de Barcelona anirà creixent. És un mitjà de transport que agafa embranzida, i a la Festa de la Bicicleta 2021 n’han reivindicat l’ús, sobretot des de ben petits. Una jornada cívica i participativa que el 2020 no es va poder celebrar.

Al llarg de tot el passeig de Lluís Companys hi han habilitat tot tipus d’espais: estands d’expositors, sessions de microteatre i espais per provar bicicletes, de tota mena. Algunes són adaptades, i curiosos com en Josep Maria, un apassionat de les dues rodes, les ha provada. Això sí, enguany hi hagut canvis respecte a edicions anteriors: s’ha reduït el nombre d’activitats i s’ha eliminat el sorteig de productes. Tampoc no s’ha fet la tradicional bicicletada.

Falta pedagogia

Alguns professionals del sector pensen que falta pedagogia. A la cooperativa BiciClot hi arriben moltes persones que no saben anar amb bicicleta, relata en Pere Serrasolses. “A la nostra cooperativa hi arriba un percentatge molt alt, sobretot, de dones adultes que no saben anar amb bicicleta i que en volen aprendre. Les escoles necessiten tècnics, la bici en aquesta edat també és òptima”.

Per apropar als més menuts a les normes de circulació, i fer la festa més pedagògica, a la carpa del RACC, a tocar de l’Arc del Triomf, hi han habilitat un circuit adaptat perquè els infants es familiaritzin amb els senyals viaris. D’altres entitats com Bici sense Edat també hi han fet acte de presència. S’ho prenen com una oportunitat per captar voluntaris que vulguin participar del seu voluntariat.

La jornada ha estat el punt final del CICLOBCN21, un esdeveniment múltiple que busca reivindicar el protagonisme de la bicicleta i reafirmar el compromís de les institucions i la ciutadania per fomentar-ne l’ús.