Un total de 35 persones han mort en un accident de trànsit a les carreteres catalanes aquest estiu, en el període comprès entre el pont de Sant Joan i el 31 d'agost. Això representa una disminució del 8%, tot i que durant el pont del 15 d'agost es va produir un repunt de la sinistralitat. JOAN JOSEP ISERN, director del Servei Català de Trànsit "Per primera vegada, ens hem trobat que d'aquests 10 morts, dos anaven sense cinturó de seguretat, quan no haviem trobat casos en el que portavem de sinistralitat d'aquest any. Vol dir que durant l'estiu la gent baixa més la guàrdia, no es posa el cinturó, no es posa el casc, pren més alcohol, a gent surt per la nit... i és un moment en què la gent baixa la guàrdia i en el moment que baixes la guàrdia això no perdona." La demarcació de Barcelona continua sent on hi ha una sinistralitat més alta, i ha registrat gairebé el 70% de les víctimes mortals per accident de trànsit. La xifra de morts aquest estiu a Girona, Lleida i Tarragona s'ha reduït a la meitat. En canvi, a Barcelona s'han multiplicat per dos respecte a l'any passat i 24 persones han perdut la vida en un accident. Per tipus de vehicle, turismes i motocicletes continuen registrant la majoria de morts. La dada positiva és que la sinistralitat en motocicletes s'ha estabilitzat. El Servei Català de Trànsit ha felicitat els conductors per la reducció d'accidents sobretot perquè la crisi econòmica no hi ha ajudat. D'una banda, perquè ha fet que els usuaris optin vies sense peatge, amb una perillositat més alta. De l'altra, perquè causa l'envelliment del parc automobilístic i això augmenta el risc d'accident. Per això, a partir d'ara es farà una notíficació a tots els conductors amb vehicles de més de 10 anys que no tinguin l'ITV actualitzada, i a finals del mes que ve se'ls sancionarà gràcies a lectors de matricula instal·lats a les carreteres.

El Servei Català de Trànsit ha presentat aquest dimecres el balanç de la sinistralitat a la xarxa viària catalana aquest estiu. Entre el 21 de juny, quan va començar el pont de Sant Joan, i el 31 d’agost es van registrar 35 víctimes mortals. L’estiu de 2012, 38 persones van morir en accident de trànsit. És el quart any consecutiu en què aquesta xifra es redueix. Ara bé, el mes d’agost ha concentrat més de la meitat de les víctimes mortals, 21. El pont del 15 d’agost van ser uns dies negres a la xarxa viària, ja que en quatre dies van morir 10 persones. El tipus d’accidents més freqüents aquest estiu han estat les col·lisions frontals i les sortides de via.

El balanç a les vies de la província de Barcelona no és tan positiu. El 68,6% de les víctimes mortals en accident de trànsit d’aquest estiu s’han registrat a la demarcació barcelonina, un total de 24 morts, Amb aquesta xifra es dobla l’obtinguda el 2012.

En el que va d’any, s’estan reduint les víctimes mortals a la carretera. Si en els primers vuit mesos de 2012 ja se n’havien registrat 143, enguany n’hi han hagut 100. El Servei Català de Trànsit demana no abaixar la guàrdia, perquè temen que si es repeteix un període com el pont d’agost, es podria invertir la tendència.

El balanç posa de relleu l’increment de la perillositat del risc d’accidents per dos factors lligats amb la crisi econòmica. D’una banda, els conductors circulen cada cop més per carreteres convencionals per estalviar peatges. De fet, el trànsit a les autopistes ha disminuït un 12%. De l’altra, el 60% dels vehicles tenen més de 10 anys.