L'alcalde olímpic, Pasqual Maragall, ha encès la flama de la torxa del primer rellevista, l'exjugador de bàsquet Juan Antonio San Epifanio, "Epi", que fa 20 anys va ser l'últim ja dins l'estadi. Avui el seu relleu no ha estat l'arquer Antonio Rebollo sinó l'exnedadora Gemma Mengual, amb una torxa que ha calgut tornar a encendre més d'una vegada al llarg del recorregut de més de cinc quilòmetres per la Rambla, el carrer de Sepúlveda i les avingudes de Rius i Taulet i de Ferrer i Guàrdia. Entre els 38 rellevistes, molts titulars de medalles olímpiques, a més de periodistes esportius, voluntaris olímpics i també quatre esportistes paralímpics. L'esperit de Barcelona 92 ha tornat avui als carrers de la ciutat. DECLES GENT La torxa ha arribat al Museu Olímpic i de l'Esport, al costat de l'Estadi Olímpic, de la mà del gimnasta Gervasio Deferr, DEFERR "Fa 20 anys em vaig adonar que volia dedicar-me a això." Avui, com fa 20 anys, també hi ha hagut arquer olímpic, en aquest cas en forma d'escultura de dos metres i mig d'alçària. L'obra de l'escultora Rosa Serra commemora els Jocs Olímpics del 92 i és una donació de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya al Museu Olímpic i a la ciutat. L'alcalde ha rememorat tot el que els Jocs van significar per a Barcelona i ha demanat als barcelonins que aprofitin aquell esperit. TRIAS "L'esperit olímpic cap al futur." La tinenta d'alcalde d'Esports, Maite Fandos, ha estat finalment l'encarregada d'encendre aquest peveter, que mantindrà viva la flama al Museu Olímpic i de l'Esport. URIEL BERTRAN, president del Subgrup Parlamentari de SI "L'única solució als problemes que té avui el país es diu independència política i això es pot començar a fer des d'ara. Com des d'ara ho fa Escòcia, o Flandes." La proposta de pacte fiscal viatjarà ara cap a Madrid, on s'ha de debatre amb el govern central abans que acabi aquest any.

El recorregut ha començat a la plaça de Sant Jaume a les 18 h i ha passat pel carrer de Ferran, la Rambla (en sentit muntanya), la plaça de Catalunya, la ronda i la plaça de la Universitat, i la ronda de Sant Antoni. La flama ha enfilat després la plaça de Goya, Sepúlveda, Vilamarí, el carrer de Lleida, l’avinguda de Rius i Taulet i l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia. Al tram final ha recorregut la plaça de Sant Jordi i l’avinguda de l’Estadi fins a arribar amb puntualitat a la porta del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch.

La flama olímpica ha recorregut la ciutat a les mans de 38 rellevistes. Hi han participat esportistes com Gemma Mengual i Juan Antonio San Epifanio, “Epi”, qui va ser l’últim rellevista el 1992, i representants dels Jocs Paralímpics. Gervasio Deferr, bicampió olímpic, ha portat la torxa en l’últim tram i ha estat l’encarregat d’encendre el peveter del Museu Olímpic i de l’Esport amb Xavier Trias. A continuació, segons el programa de l’acte, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha destapat l’escultura commemorativa de Barcelona 92 que han cedit al Museu Olímpic i a la ciutat. Es tracta d’una escultura de l’arquer olímpic realitzada per l’escultora Rosa Serra.

La torxa que ha recorregut la ciutat s’ha redissenyat per adaptar-la a la Barcelona del segle XXI. El prestigiós dissenyador industrial André Ricard (creador de la torxa del relleu dels Jocs Olímpics de Barcelona) ha estat el responsable d’un projecte en què s’ha redefinit aquest element emblemàtic dels jocs. Després de dies de treball amb alumnes de diverses escoles de disseny, finalment el jurat ha elegit un model de torxa proposat per un jove de 22 anys (Marc Rocas) que ni tan sols recorda la cerimònia inaugural dels jocs. El disseny de Rocas recorrerà aquesta tarda un total de 5.100 metres (lluny dels 6.000 quilòmetres que va fer la torxa de Ricard per tot Espanya) entre la plaça de Sant Jaume i el Museu Olímpic.