vaga renfe novembre 2023
Foto: Marta Vidal (ACN)

(Redacció/ACN) La vaga a Renfe i a Adif de cinc dies prevista per al 24 i 30 novembre i l’1, 4 i 5 de desembre, coincidint amb l’inici del pont de la Puríssima, ha estat desconvocada. Segons han informat fonts de la negociació, els sindicats han arribat a un acord amb el Ministeri de Transports per desconvocar la vaga.

El Ministeri de Transports ha difós una nota posteriorment en què explica que s’ha arribat a un acord amb els sindicats per “treballar junts en el procés de transferència de la gestió de Rodalies de Catalunya i en el futur de Renfe Mercaderies”. El nou ministre de Transports, Óscar Puente, s’ha compromès, en aquest sentit, a “respectar i salvaguardar en tot moment” els drets sociolaborals “i de permeabilitat” de tots els treballadors de Renfe i Adif, segons recull la mateixa nota.

Taules de negociació amb participació dels treballadors

El ministeri subratlla que les taules de negociació per a la transferència i per a la identificació d’un soci per a Renfe Mercaderies “es duran a terme amb la participació de la representació legal dels treballadors“. També es promet una “taula de diàleg permanent” entre les parts per “transmetre la visió i el model ferroviari pel qual advoquen els treballadors de Renfe i Adif”.

En aquest sentit, el ministeri ha anunciat una primera reunió per al 15 de desembre per fer seguiment de l’acord i tractar els punts que s’hi han recollit.

Una vaga per protestar contra el traspàs de Rodalies

Els sindicats de Renfe i Adif van convocar a principis de novembre jornades d’aturades contra el traspàs de Rodalies pactat entre ERC i el PSOE en les negociacions d’investidura de Pedro Sánchez. La vaga estava convocada en el conjunt de la xarxa ferroviària, inclosa l’alta velocitat. A banda de protestar contra l’acord entre ERC i el PSOE, la vaga també era contrària a la privatització de Renfe Mercaderies. A Catalunya estava previst haver de cancel·lar prop de 400 trens.