Un nou vehicle de TMB detectarà quan parin un moment o estacionin al carril bus i a les parades. A través d’unes càmeres prendran imatges de la matrícula i de la infracció i, a partir d’aquí, s’informarà la Guàrdia Urbana perquè pugui sancionar-los. Des de l’Ajuntament de Barcelona subratllen que no es posaran multes als cotxes que circulin pel carril bus, només als que s’hi aturin. El vehicle ha començat a circular aquest dilluns en fase de proves, un cop s’ha publicat el decret d’alcaldia que n’autoritza la posada en marxa.

Dissuadir els infractors i millorar la velocitat del bus

Depenent de la infracció, es preveuen multes d’entre 60 € i 200 €. TMB aclareix que l’objectiu d’aquest element no és recaptatori, sinó que sobretot pretén millorar la seguretat i la velocitat del transport públic. Així ho ha detallat el conseller delegat de TMB, Xavier Flores, que ha subratllat que, amb la posada en marxa del vehicle, es vol dissuadir els conductors infractors, especialment a les hores punta amb més trànsit.

En la mateixa compareixença davant els mitjans, el director de Serveis de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Adrià Gomila, ha explicat que es vol millorar el confort dels passatgers de bus “perquè vagin en línia recta, com un tramvia”. I ha apuntat que, més enllà dels vehicles, els agents de la Guàrdia Urbana continuaran supervisant i multant els conductors que detectin circulant pel carril quan recorrin la ciutat.

En aquest sentit les xifres sancionadores són les següents, al 2023, la Guàrdia Urbana va multar 9.840 vehicles que circulaven o es van parar al carril bus. L’any 2022 fins i tot les xifres van ser més altes i es van multar fins a 12.416 vehicles.

Aquesta iniciativa té un precedent similar. Entre 2004 i 2012 es va activar un vehicle menys sofisticat tecnològicament, però amb un agent de la Guàrdia Urbana a bord que, a mesura que circulava per la ciutat, anava anotant les matrícules dels vehicles infractors per sancionar-los quan circulaven pel carril bus o bé hi estacionaven. Ara la multa es genera automàticament i s’envia directament a l’Institut Municipal d’Hisenda.