El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) les condicions per acollir-se als abonaments gratuïts per viatjar en Rodalies i mitjana distància i en el 50 % dels títols d’alta velocitat per als viatgers recurrents.

Fiança i un límit de viatges

Aquestes són les novetats que fa constar el BOE per accedir als requisits de gratuïtat.

  • Dipositar una fiança per a cada abonament.
  • Fer un mínim de viatges.
  • Detallar els recorreguts.
  • Fer constar els terminis d’ús dels abonaments en funció del servei ferroviari.

Els usuaris poden registrar-se al web i a les aplicacions de Renfe des del 8 d’agost per acollir-se als abonaments gratuïts per a Rodalies i MD, que es podran començar a adquirir a partir del 24 d’agost i seran vigents entre l’1 de setembre i el 31 de desembre.

En el cas de l’alta velocitat i els Avant, el període s’amplia un mes, fins al 31 de gener del 2023, i també es podran comprar entre el 24 d’agost i el 31 de desembre del 2022.

Quins seran els abonaments de Renfe gratis a partir de setembre?

Segons el decret aprovat pel Consell de Ministres, els usuaris de Rodalies i mitjana distància es podran beneficiar de viatges gratuïts durant l’últim quadrimestre de l’any si disposen d’algun d’aquests bitllets d’ús exclusiu a Renfe creats pel Govern:

  • Títol multiviatge de Rodalies. Els viatgers podran adquirir un abonament per viatjar a Rodalies il·limitadament. Tindrà una validesa de quatre mesos i, en el moment de la compra, hauran d’abonar una fiança de 10 euros.
  • Títol multiviatge de mitjana distància. A partir del setembre també entrarà en funcionament un títol multiviatge amb viatges il·limitats i amb una validesa de quatre mesos. S’haurà d’abonar una fiança de 20 euros.

Aconseguir els títols a través de l’app

En el cas de Rodalies, l’app del servei generarà un codi de set dígits amb què es podrà obtenir l’abonament en suport físic o bé recarregar-lo en taquilles o màquines d’autovenda i a les estacions hi haurà personal de reforç per llegir el codi QR que generarà l’aplicació de la companyia.

Per últim, en els Avant d’Obligació de Servei Públic (OSP) disposaran d’un descompte del 50 % per als usuaris recurrents i s’aplicarà en els abonaments Targeta Plus, Targeta Plus 10 i Targeta Plus 10-45, que es venguin entre el 24 d’agost i el 31 de desembre per ser utilitzats entre el 24 d’agost i el 31 de gener del 2023.

En els abonament venuts abans de la vigència dels descomptes, es podrà demanar la devolució del 50 % de cada viatge en aquest període a través dels canals postvenda de Renfe.