Aquest dimarts ha començat la vaga als Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), convocada pel Sindicat de Maquinistes Ferroviaris (SEMAF) i que durarà nou dies tot coincidint amb el Mobile World Congress (MWC). L’aturada afectarà el servei els dies feiners entre aquest dimarts, 22 de febrer, i divendres de la setmana vinent, 4 de març. De moment, el primer dia la vaga ha transcorregut sense incidències i els serveis mínims s’han complert. No hi ha hagut aglomeracions, segons han explicat a betevé alguns usuaris.

Segons ha informat FGC, el seguiment de l’aturada està sent molt baix i de fet durant les primeres hores de la vaga la línia Barcelona-Vallès ha funcionat amb el 100 % del servei i la línia Llobregat-Anoia amb el 90 %.

La Generalitat, titular de la companyia ferroviària, ha fixat uns serveis mínims del 66 % durant bona part dels dies previstos d’aturada. La vaga afecta el servei en quatre franges horàries: 

  • de 0 a 4 h: servei del 33 %
  • de 5 a 10 h: servei del 66 %
  • de 15 a 20 h: servei del 66 %
  • de 23 a 0 h: servei del 33 %

Coincidint amb la celebració del MWC, però, el govern ha elevat aquests serveis mínims fins al 85 % a partir del dia de l’inici del congrés de telefonia mòbil:

  • d’1 a 4 h: servei del 50 %
  • de 5 a 10 h: servei del 85 %
  • de 15 a 20 h: servei del 85 %
  • de 23 a 0 h: servei del 50 %

Els motius de la vaga

L’aturada ha estat convocada només per SEMAF, un sindicat minoritari dins del Comitè d’Empresa dels FGC. Amb la mobilització reclamen una millora de la seguretat operativa a les línies “davant del cúmul de situacions de risc en circulació, el vandalisme als trens i la infraestructura, i les agressions que pateixen tant els empleats com els viatgers”. Jordi Giménez, portaveu del SEMAF ha criticat que l’empresa “actua massa tard” quan es produeixen actes vandàlics.

En el rerefons hi ha l’acomiadament d’un treballador. El sindicat detalla que un maquinista va ser acomiadat de manera “injustificada” després de tenir un accident al Port de Barcelona amb un camió de mercaderies. En un comunicat afirmen que el treballador va “avantposar les mesures de seguretat davant d’altres prioritats referents a la gestió” i que se li va obrir un expedient i va ser acomiadat. Diuen que “l’empresa es nega a parlar d’aquesta qüestió”.

Segons FGC la convocatòria recull aquests dos punts, la readmissió d’un treballador acomiadat i acords per la millora de la seguretat al servei. Pel que fa al primer punt, la companyia explica que el cas està sotmès a procediments judicials, i que per tant, la companyia esperarà a la resolució judicial.

Pel que fa al segon punt, Juliana Vilert, directora Organització i Persones FGC ha explicat que aquest dilluns s’ha reunit de forma extraordinària la Subcomissió de Seguretat i que s’han assolit un seguit d’acords signats per tots els sindicats “excepte Semaf”, una formació que, subratlla FGC, és “minoritària” dins l’empresa, amb 2 dels 23 representants sindicals.

Foment del Treball, preocupat per l’aturada durant el Mobile

Sobre la vaga se n’ha pronunciat el president de Foment del Treball. En una entrevista a TVE, Josep Sànchez Llibre ha alertat que si durant el Mobile “hi ha vagues i aldarulls, s’assumeix el risc que el congrés no prorrogui la seva presència Barcelona entre el 2025-2029”. Per això ha demanat que “sindicats, Administració i els empresaris” vagin a una perquè “Barcelona torni a ser la capital del món”.