vaga rodalies 19 juliol 2023

Poc seguiment entre els treballadors de la vaga de 23 hores a Renfe convocada pel sindicat CGT, tot i que els usuaris sí que n’han notat els efectes, amb retards i cancel·lacions al servei. Segons l’empresa, només vuit persones s’han adherit a l’aturada, l’equivalent al 2 % dels treballadors.

En canvi, el sindicat diu que el seguiment ha estat, aproximadament, d’un 85 % del total de treballadors que han pogut secundar la vaga perquè no formaven part dels serveis mínims convocats Renfe. CGT ha decidit emprendre mesures legals per denunciar “uns serveis mínims abusius per part de l’empresa”.

Cancel·lats cinc trens AVE Barcelona-Madrid per sentit

Les afectacions de la vaga s’han començat a notar des de primera hora del matí. S’han cancel·lat alguns trens, no només a Rodalies sinó també a la resta del servei. Un dels més afectats ha estat l’AVE Barcelona-Madrid, que aquest matí ha cancel·lat cinc trens per sentit. Renfe ha explicat a betevé que els viatgers han estat prèviament informats i reubicats en altres trens.

L’aturada ha començat aquest dimecres a la mitjanit, a les 0 h, i s’allargarà fins a les 23 h. Aquesta és la darrera de les aturades, la majoria parcials, que ha convocat el sindicat durant aquest mes de juliol i que han afectat principalment el servei d’Adif.

Queixes dels usuaris de Rodalies a Twitter

Alguns usuaris s’han queixat a Twitter perquè el tren que agafen habitualment no ha passat o perquè, per exemple, en el cas de l’R4, han hagut d’esperar més de mitja hora a l’andana perquè arribés el comboi que agafen habitualment a primera hora.

Retards i aglomeracions agreujats per la calor

Amb les estacions i les andanes plenes de gom a gom, la situació ha estat especialment complicada per la calor asfixiant en moltes de les estacions, com la de Plaça de Catalunya, fins al punt que la calor era una de les principals queixes dels centenars de passatgers que esperaven els trens.

Renfe critica els serveis mínims

Renfe explica que s’estan complint els serveis mínims decretats per la Generalitat i que són del 66 % dels trens en hora punta, és a dir, entre les 6 i les 9.30 h i entre les 17 i les 20.30 h, i del 33 % la resta de la jornada. L’empresa, però, considera que aquestes serveis mínims haurien de ser superiors, de fins al 75 %, sobretot tenint en compte el poc seguiment de l’aturada entre els treballadors. De fet, la supressió de trens queda fixada amb anterioritat a la jornada de vaga i no es pot modificar encara que els treballadors assisteixin majoritàriament al seu lloc de feina.

Renfe recorda que es pot consultar la informació sobre els serveis mínims i els horaris dels trens a la pàgina web rodalies.gencat.cat i a l’app de Rodalies o bé trucar al telèfon 900 410 041.