El TRAM creix, amb les obres en marxa al tram de Glòries a Verdaguer, i reforça la seguretat, tant dins com fora dels combois. A banda de diverses millores dins els vagons, a l’andana ja s’està aplicant un nou sistema per detectar aglomeracions i actuar més ràpid per evitar situacions de risc. L’empresa l’ha provat amb èxit a les estacions de Maria Cristina i Hospital Sant Joan Despí – TV3 del Trambaix i ara estudia a quines estacions implantar-lo.

Prova pilot per comptar l’ocupació de les andanes en temps real
TRAM assaja un sistema per detectar moments de màxima ocupació

Sensors per detectar aglomeracions

Amb les dades que ja han recollit, podran calcular molt millor els moments del dia i les estacions amb més concentració de viatgers. La prova pilot ha durat sis mesos i ha consistit a instal·lar una dotzena de sensors que es comuniquen entre si a través d’ones de ràdio i permeten fer un mapeig de la quantitat de persones que es troben en aquell moment a l’andana.

Un dels plusos d’aquesta tecnologia és que permet preservar la identitat dels usuaris, ja que no els identifica personalment ni a través de càmeres ni de la wifi.  

Aquest dispositiu dibuixa l’ocupació de l’andana del TRAM en temps real

El balanç d’aquesta prova pilot és molt satisfactori, ja que ha permès recollir dades “de forma molt acurada i precisa”. Així ho explica Humberto López Vilalta, director general de TRAM, que detalla que la idea “no és instal·lar-ho a totes les estacions sinó on es pugui preveure que hi ha més concentració de gent”. Ha de permetre a l’empresa intervenir per evitar situacions de risc, ja sigui activant avisos per megafonia perquè els viatgers es reparteixin a l’andana o perquè intervingui personal de seguretat.

Càmeres per detectar la fatiga o malestar del conductor

A més també s’ha posat en marxa un sistema per detectar distraccions del conductor o marejos que puguin comprometre la circulació del vehicle. Una càmera fa el seguiment visual de la cara del conductor i detecta si hi ha fatiga o pèrdua de consciència i activa un avís i fins i tot avisa la central de control.

Una càmera fa el seguiment del conductor per detectar cansament o marejos i activar un avís

A dins als vagons recentment s’ha posat en marxa un nou sistema de purificació que filtra les partícules i permet millorar la qualitat de l’aire, així com reduir les pudors.