Barcelona ha viscut aquest dissabte un dispositiu de mobilitat sense precedents en la història de la ciutat pel pas de La Vuelta 2023. Des de les 14 h, el perímetre del recorregut ha quedat completament blindat al trànsit rodat. D’aquesta manera, els equips ciclistes que han participat en la competició han pogut provar ja a mitja tarda el trajecte de 14 km per on ha transcorregut la prova, que ha tingut la pluja com a protagonista. La contrarellotge ha començat a les 19 h, amb una duració aproximada de dues hores.

El pas dels esportistes que entrenaven per a la cursa ha cridat l’atenció d’alguns ciutadans aficionats al ciclisme, que s’han acostat fins a algunes de les tanques instal·lades al llarg del recorregut per poder seguir els prolegòmens de la prova de prop. La prova no només ha despertat l’interès dels barcelonins, i és que molts dels visitants que s’han concentrat al punt de l’arribada, a la plaça d’Espanya, venien de fora de la ciutat.

El metro, l’opció preferida per desplaçar-se

La majoria d’espectadors i ciutadans que s’havien de desplaçar han fet cas a les recomanacions de l’Ajuntament i han optat pel metro. Preguntant als passatgers, tots coincideixen en què el reforç de la freqüència de pas dels combois s’ha fet notar i no han hagut d’esperar gaire a que arribés. A més, tampoc no hi ha hagut grans aglomeracions.

Alguns aficionats han volgut presenciar la contrarellotge des de diferents punts de la ciutat desplaçant-se amb bicicleta. Tant aquests com els qui han anat a peu, han pogut creuar pels punts habilitats del recorregut prèviament a la celebració de la prova sense incidents.

Més de 260 agents de la Guàrdia Urbana desplegats

El dispositiu de mobilitat i seguretat ha requerit la presència de més de 260 agents de la Urbana i de més de 360 auxiliars per garantir que tot funcionés. Des de primera hora de la tarda, alguns policies de la Unitat Central de Trànsit estaven ja preparats amb les motocicletes a la zona de sortida.

Foto: Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana ha treballat conjuntament amb els Mossos d’Esquadra. Els dos cossos policials s’han reunit al migdia per ultimar els detalls de l’operació.

Trànsit limitat fins a les 21 h

El trànsit s’ha prohibit fins a les 21 h, hora aproximada en què tant els vehicles privats com els autobusos han pogut tornar a circular. Els despistats que han intentat circular durant la tarda, s’han trobat amb carrers tallats i la impossibilitat d’arribar al seu destí. Tot i això, els problemes en la mobilitat han estat esporàdics tot i que hi ha hagut certes retencions a les rondes. S’han mantingut obertes durant tot el dia, de manera que la mobilitat circular ha quedat garantida.

En total, hi ha hagut 46 línies de bus afectades. La prova esportiva també ha repercutit en el trànsit dels vianants, ja que no s’han pogut travessar els carrers amb normalitat. Per això s’han habilitat 78 passos concrets per canviar de vorera. Al carrer de Tarragona, a l’altura del carrer de la Diputació, per exemple, s’ha instal·lat un pont provisional per facilitar el pas per sobre del recorregut.

Diumenge, segona etapa amb menys carrers afectats

Aquest diumenge es farà la segona etapa, que començarà a Mataró a les 12.45 h. L’arribada dels ciclistes a la ciutat està prevista entre les 16.30 i les 17.30 h. Els talls de carrer es faran a la zona del recorregut a partir de les 15 h, però ja des de les 10 del matí hi haurà restriccions dinàmiques. Ara bé, diumenge l’afectació serà menor: hi haurà menys carrers tallats i línies de bus. Se’n veuran alterades 17.