L’administrador d’infraestructures ferroviàries Adif s’ha defensat aquest dimarts a la tarda de les acusacions per l’incendi que ha afectat durant bona part de la jornada la xarxa de Rodalies, amb  72.000 passatgers i més de 200 trens. El president de l’ens, Gonzalo Ferre, ha admès la responsabilitat d’Adif en la falta manteniment de l’estació abandonada, però ha assenyalat els Mossos d’Esquadra per no dedicar prou esforços a evitar que algunes persones es colessin a les instal·lacions ferroviàries.

“Està ple d’elements dissuasius, com cartells o tanques, que s’han de saltar per entrar a aquesta estació. Però són les forces d’ordre públic les que han d’impedir que la gent s’hi coli”, ha afirmat Ferre. “Nosaltres, quan hem detectat persones que hi passaven, ho hem denunciat als Mossos d’Esquadra”.

Gonzalo Ferre ha explicat que ha visitat l’espai després de l’incendi i que només hi ha trobat un somier, algunes llaunes de begudes, i peces de roba que no s’han calcinat. Per això creu que “no fa la sensació que allà hi hagi estat vivint ningú”. El president d’Adif també ha dit que si hi hagués hagut algú a l’estació en el moment de l’incendi, hi hauria mort, perquè no hi ha cap sortida directa des del punt on s’ha originat el foc.

La policia catalana demana respecte

Poques hores després de l’acusació del president de l’Adif, el director general de la Policia, Albert Batlle, s’ha mostrat “sorprès i dolgut” per les acusacions de Gonzalo Ferre. A més, li ha exigit que rectifiqui i demani disculpes als ciutadans que han patit els efectes de la incidència de Rodalies i també als Mossos d’Esquadra, els Bombers i la Guàrdia Urbana de Barcelona, que han intervingut per garantir la seguretat durant els retards.

Pel conseller de Territori, Josep Rull, “busquen massa excuses”

Josep Rull ha comparegut davant dels mitjans de comunicació aquest dimarts a la tarda després de la reunió que han mantingut al Departament de Territori els responsables de Renfe, Generalitat i Ajuntament. Pel conseller català, les explicacions d’Adif són “excuses que no podem acceptar. Si l’estació estigués ben mantinguda i ben tancada això no hauria passat. Està en unes condicions que no són adequades”.

També n’ha fet esment la tinenta d’alcalde d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament, Janet Sanz, per qui els problemes d’avui a Rodalies “fan un flac favor als esforços que fem diàriament per promocionar el transport públic”. L’Ajuntament i la Generalitat faran front comú davant l’Estat per exigir responsabilitats i, si no es pot complir amb els compromisos, demanar que s’acceleri el traspàs de competències.