(ACN) La vaga de Ryanair acabarà aquest cap de setmana sense acord i després de cinc mesos de protestes. En un inici, la mobilització de la tripulació de cabina de l’aerolínia va guanyar força però en les últimes setmanes l’impacte era imperceptible. Els sindicats convocants, USO i Sictpla, han denunciat que la companyia ha exercit una vulneració “brutal” al dret de vaga.

El sindicat denuncia la vulneració del dret a vaga

Segons expliquen els sindicats, Ryanair ha acomiadat 40 treballadors, entre els quals dos dels màxims responsables sindicals. A més, acusen l’aerolínia de pressionar els treballadors i d’obligar-los a afiliar-se a un altre sindicat que no donava suport a la vaga per poder tenir millors condicions. “La vaga s’acaba amb una sensació de por, amenaça i pressió davant la vulneració descarada del dret a la vaga”, ha lamentat Ernesto Iglesias, responsable de Vol d’USO a Ryanair.

La vaga a Ryanair, des del juny

El període de mobilitzacions entre els 1.600 tripulants de cabina que Ryanair té a l’estat va començar al juny amb aturades intermitents i la vaga es va convertir en indefinida el 8 d’agost. Un dels punts de fricció entre empresa i sindicats és la recuperació dels sous, que es van retallar durant la pandèmia, un fet que està pendent de la resolució del Tribunal Suprem. Mentre no hi ha una sentència ferma, la millora s’ha aplicat als treballadors que s’afiliaven a CCOO, sindicat que poc abans no tenia presència a l’empresa.

Per Iglesias aquesta conducta representa un “precedent molt perillós” perquè promou una situació “perversa” en la qual l’empresa negocia millores amb sindicats “sense representació” per “neutralitzar d’una vegada per totes” les organitzacions que els planten cara als tribunals i que convoquen vagues. De fet, la Inspecció de Treball va certificar que Ryanair havia vulnerat el dret de vaga amb infraccions greus i molt greus.

Continua el conflicte laboral a Ryanair

El representant d’USO ha dit que “Ryanair no serà una empresa lliure de conflicte” aquest 2023, en el qual l’empresa tindrà múltiples carpetes esperant diferents instàncies judicials. Un dels conflictes en marxa és el recurs presentat per USO a la decisió de l’Audiència Nacional d’avalar que l’acord entre CCOO i Ryanair no vulnera la llibertat sindical.

Les primeres sentències que s’esperen són les de les denúncies dels acomiadats durant el període de vaga, que esperen que l’extinció del contracte es decreti nul·la.