El Zoo de Barcelona construirà una planta amb filtres naturals que permetrà reutilitzar aigua, com ara la sobrant de la neteja de les instal·lacions. D’aquesta manera es podrà reduir el consum d’aigua, enmig d’un context de sequera. Ho farà possible una inversió de 2,7 milions d’euros provinents del programa LIFE de la Unió Europea.

La planta regeneradora d’aigua es construirà davant de la instal·lació de Doñana i es preveu que estigui enllestida l’estiu del 2025. Disposarà d’uns filtres naturals a través dels quals plantes i microorganismes eliminaran els nutrients i els contaminants de l’aigua per poder reutilitzar-la. Científics i experts estudiaran diverses metodologies per avaluar-ne la viabilitat i l’eficiència. “En cas que la qualitat sigui acceptable, voldríem regenerar aigua per a usos com ara el reg i conservació dels animals“, explica Antoni Alarcón, director del Zoo de Barcelona. També podria servir per netejar o reomplir basses naturalitzades, entre altres usos.

Un projecte europeu que tindrà vocació pedagògica

La planta pilot tindrà vocació pedagògica. Per això estarà oberta al públic i s’hi instal·laran panells informatius, amb la intenció de conscienciar la ciutadania sobre el paper de les zones humides.

La iniciativa s’engloba en un projecte europeu de gestió de recursos hídrics en instal·lacions zoològiques i la finalitat és trobar solucions perquè els zoològics optimitzin l’ús de l’aigua. Està coordinat per la Universitat Tècnica de Liberec (Txèquia), tot i que també hi participaran la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, el Zoo de Liberec (Txèquia), el grup Photon Water Technology, expert en tractaments d’aigua, i un grup d’experts externs.