Aquest cap de setmana s’ha celebrat el desè aniversari de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i ho ha fet amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el nou director de l’ens públic, Eliseu Vilaclara. L’acte ha tingut lloc al Palau de Pedralbes.
Comença l’acte del desè aniversari de la Xarxa d’Observadors Meteorològics del @meteocat, amb la presentació del Director @eliseuvilaclara @damiacalvet @martasubira pic.twitter.com/eQEYAvmI53
— Santi Segalà G (@SantiSegalaG) 9 de febrero de 2019
Què és la XOM?
La XOM està composta per diferents persones anònimes de totes les comarques. Es tracta d’observadors i vigilants meteorològics aficionats que envien dades climàtiques al SMC. Amb aquests registres permeten completar la informació meteorològica de què disposa el SMC i que majoritàriament està generada per la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (XEMEC), configurada per equips automàtics. La suma de les dades automàtiques i la dels observadors i vigilants, manuals, és més fàcil per fer un seguiment meteorològic molt més local i acurat.
Avui celebrem el 10è aniversari de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) de @meteocat. Moltes felicitats a tots els implicats per aquesta gran fita! pic.twitter.com/7CNiL1Caog
— Marc Prohom (@MProhom) 9 de febrero de 2019
Aquest col·lectiu de persones, distribuïdes arreu del territori, aporten informació meteorològica de dues formes diferents: en la modalitat d’observació meteorològica, amb dades meteorològiques de forma regular; o en la modalitat de vigilància meteorològica, que consisteix a aportar informació visual de fenòmens meteorològics destacats en temps real com en el cas de tempesta, pluja intensa, calamarsa o pedra, estat de la mar, vent fort, tornado o mànega o boira espessa. Aquesta informació es fa arribar fins al SMC a través d’una aplicació web.
Segons el SMC, els beneficis d’aquesta xarxa són molts, com per exemple, que ajuden en el seguiment de les Situacions Meteorològiques de Perill i en l’anàlisi posterior dels episodis meteorològics, així com també ajuden a validar els sistemes automàtics de teledetecció.
La informació subministrada pels observadors adherits a la XOM és considerada vàlida oficialment per al desenvolupament de les funcions pròpies del SMC i aquest en pot fer lliure ús i difusió.