Mapa de localització de fauna
Imatge del visor de fauna de l'AMB

Des d’ara totes les observacions de fauna realitzades als espais verds i a les platges de Barcelona i l’Àrea Metropolitana (AMB) es poden introduir i visualitzar en un visor de fauna de l’AMB.

Es tracta d’una nova plataforma que recull totes les observacions de fauna, i que funciona a través de dos projectes de ciència ciutadana: Ornitho i Ocells dels jardins.

Com funciona i quina informació hi podem trobar?

La pàgina principal del visor mostra un mapa de Barcelona i l’entorn metropolità amb un seguit de punts verds i blaus, que corresponen a les observacions faunístiques dels darrers sis mesos. El color verd fa referència a les espècies localitzades en parcs —espais verds—, i les blaves, les que s’han trobat a les platges urbanes.

Imatge de la pantalla principal del visor
Pantalla principal del Visor de Fauna de l’AMB

El visor permet escollir el grup taxonòmic que ens interessa: ocells, ratpenats, papallones, mamífers, amfibis, rèptils o insectes (libèl·lules). La cerca es pot fer, així doncs, en funció del grup faunístic d’interès o bé es pot fer cercant un parc o espai en concret, o fins i tot un municipi determinat.

A banda, també podem fer una cerca de totes les observacions establint un període concret de temps. Aquest tipus de cerca permet veure les observacions totals fetes un dia en particular, per exemple el dia que es realitza el BioBlitz o la Jugatecambiental.

Un cop hem determinat els criteris de recerca obtenim totes les espècies visualitzades, amb el nombre total d’observacions. Cada animal té una fitxa tècnica i, clicant-hi, podem accedir a la seva descripció, saber si és una espècie protegida o, fins i tot, escoltar-ne el so.

Pantalla amb els dibuixos dels animals d'un parc en concret
Exemple de llista d’espècies d’un parc del Visor de Fauna de l’AMB

Què cal fer per col·laborar-hi?

Si volem pujar a la plataforma una observació faunística ho podem fer bé a través dels portals web Ornitho.cat i Ocellsdelsjardins.cat o bé, simplement, a través del nostre telèfon mòbil amb l’aplicació Naturalist.

Comparteix a: