Fa un any van començar a detectar-se vespes asiàtiques al Parc Natural de la Serra de Collserola. Ara ja n’hi ha milers. La seva població ha augmentat exponencialment amb només un any i actualment hi ha nius de fins a 15.000 individus. Es tracta d’una vespa més agressiva que l’autòctona, que s’alimenta d’insectes, sobretot abelles, i fruita, com raïm o figues.
La presència d’aquests insectes ha perjudicat els productors de vi i mel del Parc de Collserola. La vinya de Can Calopa, per exemple, ha perdut un 50% de la collita en l’última verema. Pel que fa a la vintena d’apicultors, en trobar-se amb menys abelles, han produït menys mel que l’any passat. La situació alerta el Consorci del Parc: “Ens preocupa poder continuar tirant endavant les produccions dels productors del parc” explica Joan Vilamú, tècnic del Parc. Per això, des del mes de febrer, el Consorci està estudiant les vespes asiàtiques amb trampes i fins ara n’ha capturat 400.
Com es diferencia de la vespa autòctona?
Aquesta espècie exòtica invasora és més gran que la vespa autòctona. No és ratllada, sinó que és de color negre amb el final de l’abdomen ataronjat. Es tracta d’un insecte més agressiu, sobretot quan les persones s’apropen als nius, per això es recomana no aproximar-s’hi a més de cinc metres. En cas de trobar-ne, la recomanació és posar-se en contacte amb el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya (mitjançant el telèfon 935 617 000 o el correu acapsal.dma@gencat.cat).
Fotografies cedides per Can Calopa
Què s’hi pot fer per evitar-les?
No s’hi pot fer res. Productors com Can Calopa està considerant solucions com malles que protegeixin la vinya per impedir que les vespes hi accedeixen. El Consorci està treballant amb altres zones catalanes afectades per trobar solucions a les pèrdues de producció, com la col·locació d’arpes elèctriques al costat de les caixes d’abelles per evitar-hi l’entrada de vespes.
Viatge en vaixell des d’Àsia
La vespa asiàtica va arribar a Europa amb un vaixell de càrrega de ceràmica provinent del sud-est asiàtic. Es va estendre pel continent des de Bordeus i va entrar a la península Ibèrica pel nord. A Catalunya hi va arribar l’any 2012 i va entrar per l’Empordà. Es va anar estenent per les comarques gironines, barcelonines i aquest estiu se’n han trobat a Tarragona i Parc del Montseny. L’últim lloc on se n’han capturat ha estat al terme de Sant Feliu de Llobregat.