Una perxa de 20 metres amb un explosiu de 60 grams es col·loca just a sota d’un niu de vespa asiàtica. Es prenen les precaucions pertinents i es detona amb un aparell a distància. L’explosió és impactant i per això s’ha d’avisar l’Ajuntament pertinent quan es practica. Es tracta d’un dels mètodes existents més eficaços i ecològics per eliminar nius de vespa asiàtica quan estan ubicats en un arbre, i s’ha fet servir per primera vegada a Collserola. Aquest sistema no deixa gairebé residus a part del cable elèctric, que es pot reciclar i portar a la deixalleria.

Des que aquest insecte va arribar a Europa fa uns anys s’han provat diversos mètodes per eliminar-lo, com ara injectar biocides al niu o congelar-lo, però, de moment, no n’hi ha cap que hagi fet desaparèixer aquest depredador, que creix exponencialment. La vespa asiàtica va arribar al Parc Natural de Collserola el 2017 i ja ha arribat a tres quartes parts del parc.

L’únic tècnic autoritzat

Per eliminar nius de vespa asiàtica amb una explosió de pirotècnia cal molt més que una perxa i un petard. Actualment en Carlos Blanco és l’únic tècnic a tot Catalunya que ho pot fer. Ha realitzat un curs homologat pel Ministeri que l’acredita com a manipulador d’aquest tipus de pirotècnia, i ha obtingut el permís per tenir i emmagatzemar aquests explosius. Cada vegada que elimina un niu de vespa asiàtica en un lloc públic ha de sol·licitar la presència de la Guàrdia Urbana i, si es tracta d’una parcel·la privada, ho comunica a l’Ajuntament perquè n’estigui al corrent i pugui tranquil·litzar els veïns en cas necessari.

Un niu de vespa asiàtica en plena explosió amb el mètode de la pirotècnia

A casa nostra encara no es coneix gaire aquest mètode però a la cornisa Cantàbrica, on la vespa asiàtica està molt més estesa, és molt habitual dinamitar els nius. “Això és un problema que tenim a Catalunya, que les administracions encara no se n’han adonat o no se’n volen adonar. Ara hi ha quatre nius comptats, però d’aquí a un temps serà com a Galícia i hi haurà milers de nius. Ara encara podem actuar“, argumenta Blanco. Aquesta temporada aquest guarda rural ja ha fet explotar 25 nius a tot Catalunya.

De cada niu en poden sortir 50 més

Tot i que el Consorci del Parc Natural de Collserola no és l’administració competent per eliminar nius, fa un seguiment de la població de vespa asiàtica des que hi va arribar ara fa cinc anys. La primera es va detectar a Can Masdeu el 2017 i avui ja afecta la major part de Collserola. D’un sol niu en poden sortir 50 vespes reines que faran 50 nius més l’any següent i així successivament. Per això és tan important fer desaparèixer els nius tan aviat com es detectin.

El Consorci treballa amb les notificacions de veïns i també detecta els nius amb visors tèrmics que permeten veure entre els arbres els éssers vius perquè tenen la temperatura més elevada. Des de principis d’any s’han detectat 21 nius al parc i entorns, gairebé tots en zones periurbanes, que és on tenen més aigua i aliment.