dia fred a barcelona
Foto: Alfons Puertas

La Setmana dels Barbuts és considerada la més freda de l’any. Situada al bell mig del gener és, sens dubte, un dels moments amb més fred, però és realment la setmana més freda de tot l’any? Què diuen les dades?

El dia més fred de l’any

Si analitzem les dades de l’Observatori Fabra i de les Corts (Meteocat) trobem que, estadísticament, el dia més fred de l’any del període més recent coincideix als dos punts de mesura: el 18 de gener és el dia més fred de l’any a Barcelona.

En el cas de l’Observatori Fabra, el 18 de gener té una temperatura mitjana diària de 8,1 ºC mentre que en el cas de les Corts el registra puja 3 ºC fins als 11,1 ºC.

Tot i això, en el cas de l’Observatori Fabra, amb una sèrie centenària, trobem petites variacions en funció del període que agafem, però el cert és que el dia més fred s’ubica en aquest cas sempre entre el 14 i el 18 de gener, un fet que confirma que estadísticament la Setmana dels Barbuts és la més freda de l’any.

La setmana més freda de l’any és la dels Barbuts

Però, per fer-ho bé, la mitjana mòbil de set dies ens dirà exactament quina és la setmana més freda de l’any i en quin moment concret comença, sempre des del punt de vista numèric.

Així, en el cas de l’Observatori Fabra trobem que la setmana més freda de l’any per al període 1991-2020 és la que va del 16-22 de gener mentre que si estudiem la sèrie sencera el canvi és pràcticament imperceptible i va del 12-18 de gener.

Aquesta setmana, la del 12-18 de gener, és la que també mostra el cas de les Corts. Tenint en compte que els “grans” barbuts són sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener), podem afirmar sense por d’equivocar-nos que, en aquest cas, la cultura popular té raó i, efectivament, la Setmana dels Barbuts és la més freda de l’any.

El canvi climàtic, també en la setmana més freda de l’any

El que sí que canvia si analitzem períodes diferents és la temperatura. Els 8,5 ºC de mitjana setmanal més freda del període 1991-2020 a l’Observatori Fabra no tenen res a veure amb els 7,06 ºC del període 1961-1990 o els 7,42 ºC que té la sèrie sencera (1914-2022).

Un augment de més d’un grau que posa de manifest que la pujada de la temperatura és una evidència a Barcelona.

Cada hivern és un món a part

Evidentment, cada hivern és un món i l’estadística mostra simplement valors mitjans. La setmana més freda de l’any és capaç de deixar-nos grans fredorades, però també períodes relativament suaus.

Que la setmana del 12-18 de gener sigui la més freda de l’any no implica necessàriament que hagi de ser la més freda d’un any concret i, de fet, ni tan sols assegura que hagi de fer fred.

En aquest sentit, és important saber que temps i clima, tot i que semblin el mateix, són conceptes que expliquen coses diferents.