precipitacio-prevista-19-gener-2024-meteored
Precipitació prevista divendres 19 de gener a les 12 h. Font: Meteored / ECMWF

Ja ens ha començat a afectar la borrasca Juan i aquesta vegada sí, la majoria de models meteorològics van a l’una pel que fa a la seva trajectòria. No cal esperar valors de precipitació gaire abundants, però sí una regada força general i amb màxims de precipitació en algunes àrees concretes.

Per on passarà la borrasca i on plourà amb més abundància?

La majoria de models situen el centre de la borrasca al bell mig de la península Ibèrica a mig matí de divendres, 19 de gener, amb una pressió al seu centre d’entre 1004 i 1005 hPa. Aquesta posició afavorirà la presència de vent de componen marítim en superfície cap a les costes catalanes i del País Valencià, d’entre gregal i xaloc.

A més, la borrasca s’acompanyarà en altura del pas d’un solc d’aire fred ben definit, amb temperatura d’entre -21 i -22 ºC a uns 5.600 m d’altura a la vertical de Catalunya.

Posició de la borrasca divendres, 19 de gener, a les 12 h. Font: Windy.tv/ ECMWF

La borrasca anirà movent-se lentament, al llarg de la tarda de divendres, d’oest cap a est, vers les Pitiüses. Aquest trànsit pausat afavorirà que la precipitació que caigui a Catalunya duri unes quantes hores, des de primera hora del dia fins pels volts de l’hora de sopar. Aquest fet podrà afavorir que pugui acumular registres més notables de precipitació en algunes zones. L’última zona d’on marxarà la pluja serà de l’extrem sud del país, justament on s’esperen màxims de precipitació.

Posició de la borrasca divendres, 19 de gener, a les 20 h. Font: Windy.tv/ ECMWF

Tot sembla indicar que els màxims de precipitació s’acumularan entre l’interior de Catalunya i l’extrem sud del país, les zones més pròximes a la borrasca. La convergència (xoc) de vent en superfície i altura afavorirà que entre el sud dels Prepirineus i punts de la Depressió Central puguin anotar-se màxims d’entre 20 i 40 litres per metre quadrat al final del dia. També s’entreveu una altra zona de convergència de vent entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, en què alguns models de petita escala hi preveuen registres d’entre 20 i 50 litres per metre quadrat.

A la resta del territori les quantitats de precipitació seran més modestes, de mitjana d’entre 10 i 15 litres per metre quadrat. La zona on sembla que plourà menys serà el nord de les comarques gironines i el nord dels Pirineus, on la pluja serà força discreta.

Malauradament, per bé que també s’espera que plogui a les capçaleres dels rius, ara com ara no sembla que la pluja (o la neu) hi caigui de forma especialment abundant, en alguns casos a l’entorn dels 10 litres per metre quadrat, o fins i tot per sota en el cas del Pirineu Occidental. Tot sembla indicar, en canvi, que cap als Prepirineus (l’entorn del Montsec, Boumort, el Port del Comte, la serra del Verd, els Rasos de Peguera o el Catllaràs) podria precipitar-hi amb més abundància i superar els 20 litres per metre quadrat.

A Barcelona i el sud de l’entorn metropolità es podrien totalitzar a l’entorn dels 20 litres per metre quadrat en tot l’episodi.

Convé tenir present, en qualsevol cas, que es tracta d’una estimació. La trajectòria final de la borrasca (uns quilòmetre més cap al nord o el sud) podria implicar canvis cap a més, o menys, precipitació.

Nevarà a cotes baixes?

A la capa de 850 hPa (uns 1.420 m) la temperatura es mourà entre 0 i -1 ºC a la vertical de Catalunya divendres a la tarda. A uns 5.600 metres es mourà entre -21 i -22 ºC. Amb aquests registres es pot preveure que bona part del dia la cota de neu es mogui a l’entorn dels 1.200 metres.

A la tarda, el moviment cap a l’est de la borrasca afavorirà l’entrada d’aire més fred per les comarques gironines i la Vall de l’Ebre. A partir de mitja tarda la cota de neu baixarà dels 600 o 800 metres al massís dels Ports i cap a les comarques gironines. Havent sopat la cota podria situar-se per sota els 500 metres. El descens de la cota de neu, però, coincidirà amb l’allunyament de la precipitació a darrera hora del dia.

Avisos vigents del Meteocat

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos de perill de cara a divendres 19 de gener:

Neu: avís de grau baix davant la possibilitat que s’acumulin més de 2 cm per damunt de 500 m a la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, la Terra Alta, així com a algunes comarques del litoral i prelitoral de Girona i del nord de Barcelona. L’avís és de grau 3/6 (probabilitat de més del 70 %) que caiguin més de 2 cm per sobre 500 metres a la Terra Alta de cara al vespre.

Segons el Meteocat, la cota de neu s’iniciarà al voltant dels 1.200 metres. Al llarg de tarda baixarà al quadrant nord-est i a la Terra Alta, on acabarà situant-se entorn dels 200 metres a partir del vespre.

Mala mar: el Meteocat ha emès un avís de mala mar davant la previsió de maregassa, d’onades de més de 2,5 metres d’alçària a la Costa Brava, la costa del Barcelonès i del Baix Llobregat, i també del Baix Ebre i el Montsià. El grau de perill màxim serà de 3/6 cap a l’extrem sud del país.