Els treballs a les platges de Barcelona ja estan en marxa. Ara que el temporal ha remès, els operaris s’han desplaçat aquest dijous a les platges més al sud, les de la Barceloneta i Sant Sebastià i han començat a recuperar i distribuir la sorra acumulada pel vent.

És un sistema habitual en casos de temporal. S’equilibra el gruix de la sorra al llarg del litoral. És a dir, aquelles que n’han perdut menys, com la del Bogatell, serviran per abastir les que n’han perdut més, com les de Llevant o la Mar Bella. Hi haurà molta sorra, però, que ja no es podrà recuperar perquè ha anat mar endins. Part tornarà naturalment a la primavera però no tota. S’espera un estiu amb menys gruix de sorra.

Platja de Sant Miquel (La Barceloneta)

Destrosses a les passeres, dutxes i papereres

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha fet un inventari de tots els desperfectes: passeres trencades, plataformes de dutxes trencades o desfalcades (11), pals de megàfon (3), papereres (6), pals i xarxes de vòlei, i senyalització. L’entitat ha valorat en 400.000 euros el pressupost per reparar els desperfectes en el mobiliari urbà de les platges de l’àrea metropolitana.

Sense sorra nova des de 2010

Segons l’AMB, des de 2010 no es reposa sorra a les platges de Barcelona. Un darrer estudi de l’entitat afirma que del 2013 al 2017 s’han perdut 100.000 m³ de sorra, sense tenir el compte els darrers temporals que ha viscut la ciutat, ni l’últim, el més virulent, el Gloria.

El mateix estudi conclou que calen solucions per protegir les platges dels temporals. Una de les mesures que plantegen és la instal·lació de dics reversibles fets amb geotèxtil, un material sintètic resistent que té menys impacte en l’ecosistema natural. L’altra és aportar sorres amb una granulometria adequada perquè les platges siguin més estables i evitar una pèrdua ràpida de sorra.

Ja es pot tornar a trepitjar la sorra

L’Ajuntament ha rebaixat el nivell del pla per mal estat de la mar de la fase d’emergència a la d’alerta. Això vol dir que es manté la prohibició d’accedir als espigons i a l’aigua però ja es pot tornar a trepitjar la sorra. Els accessos que es mantenen tancats són els de les platges de Llevant i de la Nova Mar Bella, les més afectades.

Comparteix a: