pluja tempestes dilluns 17 setembre

De la calor de ple estiu a les tempestes. El temps de les properes hores ens portarà una situació molt canviant. La calor i la pols d’aquest diumenge no tindran continuïtat i acabaran amb un possible episodi de tempestes lliscant la costa.

Primer calor i molta pols

A ningú se li escapa que aquest diumenge el cel té un color marronós que denota la presència de molta pols en suspensió.

Els núvols matinals que han arribat a deixar algunes gotes passatgeres no han fet més que corroborar aquesta intrusió de pols associada també a l’arribada d’una massa d’aire càlid anòmala que farà que aquest diumenge l’ambient sigui més propi de juliol o agost que no pas de setembre.

Els núvols marxaran i donaran pas a un cel amb el sol apagat per alguns núvols prims i sobretot pols, però això no impedirà que els registres de temperatura màxima puguin acostar-se als 30 ºC en alguns punts de Barcelona i superar aquesta marca al prelitoral i interior. Calor, gairebé de ple estiu.

Un front amb tempestes per a la propera matinada

Però aquesta situació no tindrà continuïtat. Una potent borrasca situada a la costa de Galícia impulsarà l’arribada d’un front fred que comportarà un canvi brusc però efímer del temps de casa nostra.

Ja aquesta tarda podran caure les primeres tempestes de certa entitat als Pirineus i a la franja de ponent. Serà de matinada quan, durant un període de no més de 2-3 hores, els núvols es podran inflar amb energia a la costa comportant un possible episodi de tempestes que podrien ser puntualment intenses.

Ara com ara s’entreveu més probable entre les 3 i les 7 de la matinada i podria afectar bàsicament la zona costanera de Tarragona i Barcelona. El gruix més important sembla que descarregarà mar endins, però no es pot descartar algun aiguat potent a la costa en un episodi que posarà punt final a l’episodi de calor i pols d’aquest diumenge.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de grau 2 sobre 6 davant la possibilitat de tempestes intenses a la costa.

El canvi durarà poc i, de fet, aquest dilluns ja tindrem més sol que no pas núvols.

Més opcions de pluja durant la setmana

Els mapes apunten una setmana vinent molt dinàmica i amb diversos períodes que podrien tornar a ser propicis per a la inestabilitat.

Després del d’aquest dilluns de matinada, s’entreveu un altre possible episodi per a dimecres, amb el pas d’un solc que podria deixar de nou ruixats i tempestes, encara per confirmar.

Ai, la Mercè!

Per acabar-ho d’adobar, i tot i que encara hi ha molta incertesa, ja fa uns dies que els models meteorològics apunten moviment per a la Mercè, fent bona la dita que diu que són les llàgrimes de Santa Eulàlia, que plora aquests dies des que va deixar de ser la patrona principal de la ciutat, a finals del segle XVII.

A hores d’ara els mapes indiquen una borrasca activa que podria enviar un ramal amb xàfecs entre la tarda de divendres i primeres hores de dissabte, just per donar la benvinguda al cap de setmana de la Mercè d’enguany.

S’entreveu també un ambient clarament més fresc, lluny de la calorada d’aquest principi de mes, però el cert és que encara falten molts dies i caldrà veure què acaba passant finalment!