GOES
Aspecte actual del sistema de baixes pressions que podria convertir-se en el sistema tropical Theta vist des del satèl·lit GOES. Font: Eumetsat

Segons el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units el sistema tropical número 29, Theta es va formar la nit de dilluns a dimarts.

Després del rècord de nomenclatura assolit per l’huracà Eta, Theta constitueix, no només un nou rècord en aquest sentit, sinó també en el número de sistemes tropicals observats en una mateixa temporada.

els sistemes tropicals actius a 13 de novembre. Font: NHC

La trajectòria més probable, cap a Madeira

Curiosament, aquest sistema tropical es preveu que viatgi cap a l’est, direcció a Madeira o les Canàries, a les quals podria afectar els propers dies. Posteriorment avançaria cap al nord, tot i que és molt complicat que arribi a la Península.

trajectòria de Theta. Font: tropicalstormrisk

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un avís especial per aquesta situació que pot afectar les illes Canàries, amb un 20% de possibilitats que a les illes més occidentals de l’arxipèlag arribin a la categoria de tempesta tropical i superin els 60 km/h sostinguts.

probabilitat que els vents superin la categoria de tempesta tropical. Font: NHC

No afectarà Catalunya

Catalunya quedarà totalment al marge de la possible tempesta tropical, la qual si arribés a les costes peninsulars perdria empenta amb celeritat, tal com sol passar amb aquest tipus de sistemes quan entren a ferma a la nostra latitud.

El temps es mantindrà molt estable a casa nostra a causa de les altes pressions durant una pila de dies més.

Eta no ha dit encara l’última paraula i apareixerà Iota

L‘huracà Eta continua actiu. Aquest destructiu huracà, el qual va causar estralls al seu pas per centre Amèrica, va suposar un rècord en els noms anuals dels sistemes tropicals superant el Zeta, anomenat l’any 2005.

Eta sembla que vol continuar donant guerra aquest cap de setmana, tot i que ja camí de l’Atlàntic després del seu pas per Florida.

La temporada podria no haver acabat encara i, probablement en les properes hores es doni la “benvinguda” al sistema tropical número 30: Iota, en aigües de les Antilles menors.