Havia de passar. Tard o d’hora la Terra havia d’esgotar tots els recursos naturals que genera en un any. I aquesta data, coneguda com el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, Overshoot Day en anglès, és avui. Així doncs, aquest dissabte 22 d’agost és el dia i el moment en què la demanda anual dels recursos naturals supera la capacitat que té la Terra de regenerar-los.
Segons l’entitat que estudia i alerta d’aquesta sobreexplotació del nostre planeta, Footprint Network, enguany la població ha consumit com si tingués 1,6 planetes, una dada molt alarmant que ens situa en una posició complicada dins el tauler de joc si volem preservar el nostre entorn.
Tot i això, aquest 2020 l’Overshoot Day ha tingut lloc 21 dies més tard que el 2019, a causa del fre de l’activitat econòmica i industrial provocada per la crisi del coronavirus. La disminució de l’explotació d’aquests recursos és el que ha endarrerit aquest punt d’inflexió respecte del 2019, l’any amb la data més primerenca des que es registra i amb un càlcul d’1,7 planetes.
22 August is #EarthOvershootDay. On this day, we will have used more resources than the Earth can generate in a year.
The #COVID19 shutdown has pushed the date 3 weeks later this year. But there are more sustainable, less painful ways to #MoveTheDate.
➡️https://t.co/VXOHxxQuWC pic.twitter.com/lyldb394Ud
— UN Biodiversity (@UNBiodiversity) August 21, 2020
Un cercle viciós
Malgrat que tant la crisi sanitària com l’econòmica del 2008 van frenar el dia en què s’establia la data, és de màxima importància aturar aquesta tendència i cal traslladar aquest dia a finals d’any, ja que a partir d’ara començarem a utilitzar “reserves”, cosa que provocarà que l’any vinent hi hagi el risc que aquesta data s’avanci novament. Si aquest cercle viciós no s’atura, el planeta finalment no serà capaç de renovar els recursos i col·lapsarà el sistema.
De fet, els països amb una economia més potent són els que estan provocant que s’avanci el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, entre els quals Qatar i els Estats Units, que necessiten 9 i 5 planetes, respectivament. Catalunya, encara que estigui per sota de la mitjana de la Unió Europea, requereix al voltant de dos planetes i mig per satisfer el seu consum actual, una situació gens sostenible i que no pot esperar més.