neu centreeuropa
La superfície de neu és la zona de color vermell intens. Font: NASA

Des de divendres la neu ha envaït molts països de Centreeuropa. L’epicentre del temporal de neu ha estat el sud d’Alemanya, on aquest dissabte es va haver d’arribar a tancar l’aeroport de Munic. Ara bé, també ha afectat bona part d’aquest país i d’Àustria, la República Txeca, el sud de Polònia i Eslovàquia.

Un cop ha deixat de nevar i s’han esqueixat els núvols s’ha pogut captar amb les imatges de satèl·lit la magnitud d’aquesta nevada. Ara mateix una persona es podria calçar els esquís a les muntanyes de l’entorn de Ginebra i Annecy, entre Suïssa i França, i arribar a Rússia sense treure-se’ls.

Són milers de quilòmetres quadrats de terreny nevat, una extensió que no es veia en un mes de desembre des de l’any 2010.

La imatge Modis del satèl·lit Terra mostra l’extensió de la nevada

El satèl·lit Terra (NASA) pren cada dia imatges d’una resolució molt elevada del planeta. Per Europa hi passa al centre de la jornada i, en absència de núvols, permet veure amb força detall la superfície terrestre.

Després d’un episodi de neu és curiós observar l’extensió que ha quedat emblanquinada. Per poder diferenciar els núvols de la neu, que de manera natural tots dos són blancs, sovint es processa la imatge de manera que la neu queda pintada de color vermell intens.

La imatge que encapçala la notícia és de diumenge al migdia i es pot veure perfectament la dimensió de la nevada. En vermell hi ha la neu acumulada, i en blanc i tons rosats hi ha la nuvolositat.

La nevada més important des del 2006 a Munic

El gruix de neu acumulat al llarg de l’episodi ha superat els 40 centímetres a moltes poblacions com, per exemple, la capital de Baviera. A Munic s’han registrat 44 centímetres de neu. Es tracta de la nevada més important des del març de l’any 2006.

Amb dades des del 1954, a la ciutat només hi ha hagut tres nevades més abundants que la de les darreres hores. Van ser la del 12 de gener del 1968 (55 cm), la del 5 de març del 2006 (50 cm) i la del 17 de gener del 1959 (48 cm). I no només això, sinó que mai s’havia registrat una nevada tan destacable a Munic en un mes de desembre.