La nevada anecdòtica de la matinada de dissabte a les parts més altes de Collserola ha coincidit amb la reactivació del vent, que s’ha anat enfortint al llarg de dissabte i fins al matí de diumenge.

La ratxa més forta de dissabte ha assolit els 92 km/h a la bocana sud del Port de Barcelona, mentre que durant la matinada i el matí de diumenge s’han assolit els 84 km/h a l’Observatori Fabra. El vent de gregal (nord-est) ha accentuat la sensació de fred.

El vent també ha alterat la situació marítima a Barcelona, amb onades que han fregat els sis metres d’alçària al litoral barceloní la matinada de diumenge segons la boia de Ports de l’Estat.

Protecció Civil desactiva el pla Ventcat i manté en alerta el pla Inuncat

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest migdia l’alerta del pla Ventcat davant la previsió d’una disminució dels cops de vent amb el pas de les hores. Encara manté vigent el pla Inuncat en alerta davant d’unes onades que encara podran fregar els tres metres d’alçària durant les pròximes hores. El temporal marítim disminuirà aquest dilluns, tot i així, encara parlarem de maregassa fins a mig matí, amb onades que podrien assolir els 2,5 metres.

El Servei Meteorològic de Catalunya manté l’avís groc vigent (perill moderat) per mala mar fins dilluns al migdia, amb onades que podran assolir encara els 2,5 metres al litoral barceloní. De cara a la tarda, el temporal marítim anirà disminuint però amb molta mar de fons i onatge pròxim al metre i mig d’alçària.

Evitar acostar-se als espigons i a les platges de Barcelona

Les onades han superat els quatre metres d’alçària significant aquest cap de setmana, amb puntes màximes de fins a sis metres en alguns casos. Davant aquesta situació de perill es recomana evitar atansar-se a les platges de la ciutat i sobretot no accedir als espigons.

Alçària significant (mitjana) prevista per a dissabte a les 21 h. Font: Swam/Meteocat

Recomanacions al mar

  • No accediu a les platges ni us hi banyeu.
  • No us apropeu a les esculleres ni espigons: les onades poden superar els vuit metres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Consells pel vent

  • Retireu testos de façanes i terrasses: poden caure i provocar un accident.
  • Tanqueu portes i finestres de l’habitatge.
  • Pareu atenció a les motocicletes aparcades: hi ha el risc que es tombin.
  • Allunyeu-vos de grues, panells, arbres i murs inestables.
  • Recolliu la roba dels estenedors per evitar accidents.
  • Extremeu precaucions en les activitats a l’aire lliure i les zones arbrades. Es preveuen ratxes de vent de fins a 100 km/h.