neu Barcelona Filomena

La borrasca Filomena interactuarà amb la massa d’aire fred que tindrem encara entre la matinada de dissabte i diumenge. Quin temps farà? Us avancem la previsió possible per hores d’aquest episodi.

Matinada de dissabte: la neu a cotes més baixes

El pronòstic s’ha acomplert i, finalment, s’ha vist nevar a la part més alta de Collserola. La nevada ha estat feble i s’ha produït bàsicament de nit, abans de la matinada.

Pels volts de les 3 h es veia nevar a Vallvidrera, a cota 350 m. La nevada ha arribat a enfarinar lleugerament aquest entorn, també la part del Rectoret i la zona nord del massís, així com la part culminal del Tibidabo, on a les 4.16 h han registrat una temperatura mínima de -0,1 ºC.

A banda, al llarg de la nit, alguns observadors han arribat a veure voleiar flocs de neu despistats en punts alts de la ciutat de Barcelona com el Carmel.

L’entrada de la massa d’aire més humida i càlida procedent del mar ha començat a fer pujar el termòmetre de matinada, moment en el qual la neu ha passat a ser aigua, fins i tot, al cim del Tibidabo.

Al matí: la cota de neu continuarà pujant

Durant el matí de dissabte continuarà la pluja, però la massa d’aire humida i no tan freda mantindrà la cota de neu més amunt que no pas en hores nocturnes.

Malgrat això, no es descarta encara que en algun moment de precipitació més intensa pugui tornar a nevar feblement i de forma efímera als cims del Tibidabo, el Garraf o el Montnegre, però alguns mapes indiquen, fins i tot, que la cota de neu podria quedar més amunt.

Les muntanyes del prelitoral podrien rebre una gran nevada. El Montseny, la Mola o Montserrat podrien acumular un gruix molt important. En canvi, la neu de la matinada hauria canviat a pluja a molts indrets habitats del Vallès i, per descomptat, també de la costa.

Temporal de vent i de mar a la línia de mar, amb vent de més de 70 km/h i onades que podran superar els 4 o 5 m.

A la tarda: temporal de mar

Molts mapes indiquen una pausa en les precipitacions durant la tarda de dissabte, tot i que encara es podrien escapar algunes pluges febles i intermitents, de neu a partir de 500/600 m en una teòrica cota de neu que ens farà ballar el cap durant tot el dia.

La notícia serà el temporal de mar, duríssim. S’esperen onades que podran superar els 5 metres d’alçària i cops de vent que podran superar els 70 km/h a gairebé tot el litoral.

Diumenge i dilluns, tot obert

Els models indiquen que la borrasca continuaria fent el ronso en dies posteriors, sobretot diumenge.

A més a més, es preveu que l’aire fred torni a guanyar cos, per la qual cosa és probable que, tot i que plogui poc, la cota de neu pugui baixar de nou fins als 200 metres o per sota durant la segona meitat del diumenge. Tot i això, encara s’ha de confirmar.

Hi haurà ball de bastons amb les cotes de neu

Tot això que us hem explicat, està basat en unes teòriques cotes de neu que, molt probablement, oscil·laran molt depenent del moment del dia, de la comarca, de la vall i de la persistència i intensitat de la precipitació.

Així, la persistència de la precipitació pot fer caure més l’aire fred de capes mitjanes i altes. Caldrà veure si realment tenim un episodi persistent i amb una mica d’intensitat, com per fer que la cota de neu vulgui baixar una mica més o per mantenir-la baixa durant més hores.

El segon element és l’encavalcament de la massa de núvols sobre un territori extremament fred, amb molt d’aire fred captiu a les capes baixes de la troposfera. Aquest fet implicaria una inèrcia molt freda que no permetria que la massa més temperada guanyés la partida.

Malgrat tot, aquest encavalcament s’entreveu cap a l’interior, mentre que a la costa la massa d’aire humida i càlida podria tenir un pes massa important.

I els vents catabàtics: des de l’interior cap a la costa en el moment de les precipitacions. Aquests vents evacuen l’aire fred i el fan fluir des de les zones més fredes cap als sectors menys freds. Aquest flux de vent a capes baixes mantindria la temperatura molt més baixa que la pronosticada en els models numèrics.

Neucat, Ventcat i Inuncat, ja en alerta

Protecció Civil ha passat els plans Neucat, Inuncat i Ventcat a fase d’alerta davant de les possibles nevades a cotes baixes, el vent intens a la costa i el fort temporal de mar de demà, dissabte.

AEMET i Meteocat han emès també diversos avisos en relació amb aquest episodi.