Enguany està costant, i molt, que les pluges arribin a Barcelona. Aquesta vegada, la situació de rebuf ha portat els xàfecs i les tempestes uns quilòmetres més al nord i han afectat sobretot el nord de l’entorn metropolità i les comarques de Girona.

La sequera pluviomètrica s’acarnissa amb Barcelona
Al llarg dels darrers 365 dies tan sols s’han acumulat 280,3 l/m², un registre molt minso que es converteix en el nou rècord de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra

Més de 20 l/m² de manera local

A primera hora de la tarda les nuvolades han guanyat terreny i han descarregat alguns ruixats ben a prop de Barcelona. Fins i tot, s’han escapat quatre gotes en alguns barris. S’han recollit set dècimes de litre per metre quadrat a Viladecans i tres dècimes al Port de Barcelona, ben poca cosa.

Els xàfecs que s’han format al Pirineu i al Prepirineu orientals s’han anat desplaçant ràpidament cap al sud-est durant la primera meitat de la tarda i han escombrat bona part de les comarques de Girona i del nord de la regió metropolitana. Aquests sectors han estat els que més pluja han rebut avui, amb registres que han arribat a superar la vintena de litres per metre quadrat caiguts en poca estona. Destaquen:

  • 27 l/m² a Riudarenes
  • 23 l/m² a Dosrius
  • 22 l/m² a Santa Coloma de Farners
  • 21 l/m² a Caldes de Malavella
  • 19 l/m² a Sant Celoni
  • 17 l/m² a Mataró

Les tronades no han arribat a baixar més enllà del Masnou, de manera que Barcelona ha quedat al marge de les pluges i ha perdut una altra oportunitat d’eixugar, encara que només fos una mica, el dèficit de precipitació que s’arrossega de fa mesos.

Paisatges emblanquinats per la calamarsa

Pluja a banda, l’altra protagonista ha estat la calamarsa. Ha caigut amb abundància a poblacions com Santa Maria de Palautordera (el Vallès Oriental), Sant Pere de Vilamajor (el Vallès Oriental) i Santa Pau (la Garrotxa), on els carrers s’han tenyit de blanc.

Autor: Jordi Rodoreda

La calamarsada ha deixat l’autopista AP-7 al seu pas per Llinars del Vallès també coberta de gel.

També ha caigut calamarsa en altres sectors, com per exemple al Maresme. Se n’ha vist a Mataró, a Premià de Mar i a Vilassar de Mar, entre altres poblacions.

S’inicia el descens de la temperatura

Els ruixats han marxat cap al mar empesos per la massa d’aire fred que ens afectarà durant l’inici del cap de setmana. Aquest divendres el termòmetre ha marcat valors de fins a 18 o 19 graus a la majoria de barris. Ara bé, al llarg de la tarda la temperatura ha anat clarament de baixa.

S’espera que dissabte a primera hora l’ambient sigui clarament més fresc. La temperatura a Barcelona se situarà entre els 10 i els 12 graus, per bé que a la zona més elevada i a Collserola fàcilment hi haurà registres al voltant dels vuit o nou graus. Aquesta fresca matinal es repetirà, també, diumenge de bon matí.