evolucio-temperatura-marina-2024-climate-reanalyzer
Evolució de la temperatura marina superficial global. Font: Climatereanalyzer.org

L’escalfament superficial de l’aigua de mar i oceans a escala planetària sembla imparable. El 2023 va ser l’any més càlid registrat a la Terra des que en tenim registres, i mars i oceans també van marcar valors de rècord de temperatura mitjana planetària. La temperatura marina mitjana va ser de rècord entre els mesos d’abril i de desembre.

El 2024 ha començat en la mateixa línia, amb mars i oceans molt més càlids del normal, tant que el primer dia de febrer es va batre un altre rècord planetari de temperatura marina.

Un possible rècord planetari

A l’agost del 2023 la temperatura superficial de mars i oceans va assolir la temperatura global diària més elevada de l’arxiu de l’ERA5, la base de dades de l’ECMWF (model centreeuropeu), amb un valor de 21,02 ºC els dies 23 i 24 d’agost. Aquest registre va superar el rècord precedent de 20,95 ºC, establert el març del 2016.

Les temperatures elevades de l’estiu del 2023, segons va explicar Copernicus ara fa uns mesos, van coincidir amb la presència del Niño al Pacífic equatorial, declarat per l’OMM (Organització Meteorològica Mundial) a principis de juliol. El Niño acostuma a implicar una major probabilitat de temperatures inusualment càlides a moltes zones de la Terra. Segons l’OMM, el fenomen del Niño encara es podrà allargar durant uns quants mesos més, fet que fa témer que el 2024 pugui arribar a ser globalment encara més càlid que el 2023.

Segons les dades de Climate Renalyzer, una plataforma de visualització de dades climàtiques de l’Institut de Canvi Climàtic de la Universitat de Maine, la temperatura superficial global diària de mars i oceans ha superat la temperatura màxima absoluta de l’agost passat els darrers dies. Es tracta, però, de dades preliminars, caldrà esperar dues setmanes fins que la NOAA (Administració Nacional dels Oceans i l’Atmosfera) publiqui les dades definitives.

Sigui com sigui, la gràfica que pren el pols de la temperatura superficial dels oceans és altament explícita i mostra que el 2023 i el present 2024 han suposat un brusc salt a l’alça pel que fa a la temperatura marina. Des de l’abril del 2023 fins ara la temperatura mitjana global ha estat rècord per càlida. El conjunt del mes de gener ha tornat a ser de rècord.

La sèrie de mesures es va iniciar el 1981 i, tal com es pot comprovar, des de llavors l’ascens ha estat molt significatiu, sobretot a partir de la dècada de 2000. Els dos darrers anys suposen un salt molt brusc a l’alça.

Anomalia de temperatura superficial del mar el dia 4 de febrer

Impactes de l’aigua més calenta

Els impactes d’un augment de la temperatura marina són molts. La temperatura més alta genera onades de calor marina, fet que pot perjudicar moltes espècies vegetals i animals presents a mars i oceans. Afecta de retruc la pesca i afavoreix precipitacions més intenses i extenses, així com fenòmens de temps violent. Un mar més calent també té implicacions en l’aportació de vapor d’aigua a l’atmosfera i en la temperatura planetària, entre molts altres efectes.

Evolució de la temperatura superficial de l’aire. Font: ClimateReanalyzer.com