La temperatura de l’aigua del mar a Barcelona ha pujat gairebé 4 ºC en només una setmana i ens encamina cap a l’estiu, també a la banda de mar, després d’un mes de maig amb rècords històrics de fred.

L’aigua del mar a Barcelona supera els 20 ºC

L’aigua del mar a Barcelona ha superat aquesta setmana per primer cop enguany la marca dels 20 ºC.

La dada recollida per Diego Lázaro a la Barceloneta registra una temperatura de 21 ºC a un metre de profunditat, cosa que implica una anomalia tèrmica d’1,8 ºC per sobre del que seria habitual per a aquestes dates.

La dada coincideix gairebé a la dècima amb la dada que proporciona la boia que Ports de l’Estat té davant del Port de Barcelona, que marcava 20,8 ºC aquest mateix dijous.

Un augment de la temperatura de l’aigua del mar de 3,9 ºC en només set dies

Els 21 ºC assolits aquest dijous són gairebé 4 ºC més que els que teniem fa només una setmana (3,9 ºC concretament).

Aquest ascens de temperatura sobtat arriba després de saber que el mes de maig d’enguany havia estat en còmput mitjà el que més freda havia tingut l’aigua del mar en tota la seva sèrie de dades (des de l’any 2006), especialment amb dues setmanes en què es va tocar fons.

L’ascens contundent de la temperatura de l’aigua del mar s’explica per dos factors:

El primer és un ascens clar de la temperatura ambiental. En pocs dies hem passat de la primavera a un ambient gairebé d’estiu que, juntament amb el sol, que en aquesta època de l’any incideix amb molta perpendicularitat, han contribuït en part a aquest ascens de la temperatura.

El segon factor és un canvi en el règim de vents. Hem passat de la clàssica marinada de garbí, que afavoreix que aflori una capa d’aigua més freda a les nostres platges, a un règim de vents de component est, que ens envia una massa superficial d’aigua més càlida de mar endins.

Fins on hi ha marge per pujar?

Tot i que l’anomalia és molt alta (+1,8 ºC respecte del que és habitual), el cert és que el primer registre de temperatura de l’aigua del mar de més de 20 ºC arriba quan toca, a principis del mes de juny.

Un registre (els 20 ºC) que no hauriem de tornar a baixar fins d’aquí gairebé cinc mesos, a finals d’octubre, segons la temperatura mitjana facilitada per Diego Lázaro.

temperatura aigua del mar a Barcelona
Evolució de la temperatura de l’aigua del mar durant el 2020 (en blau) i la mitjana (en negre). Font: Diego Lázaro

Així, aquests primers 20 graus ens encaminen cap als mesos estiuencs i cap al clàssic “caldo” mediterrani, que l’any passat va marcar un màxim històric a Barcelona de gairebé 28 ºC a finals del mes de juliol.

L’efecte termoregulador del mar

Per bé i per mal, el mar fa de termoregulador a casa nostra. A l’hivern ens permet unes nits molt poc fredes però a l’estiu ens comporta nits càlides i molt xafogoses.

D’aquest manera, es perd en aquesta època de l’any cada vegada més l’efecte refrescant del mar, cosa que implicarà que les nits tropicals siguin cada cop més freqüents i cada cop més feixugues. No és el mateix fer baixar la temperatura nocturna a Barcelona amb un mar a 20 ºC que amb un mar a 28 ºC.

La temperatura de l’aigua del mar continuarà pujant i les nits de mal dormir no tardaran gaires setmanes a arribar.