tarda tronades Barcelona
Nuvolades al migdia de dilluns, 14 de febrer del 2022 a Barcelona. Font: Alfons Puertas

Des de fa una bona colla de dies (fins i tot ja setmanes) els núvols són els principals protagonistes del cel. S’han anat encadenant jornades sense veure el sol per l’estancament de la borrasca Celia entre el sud de la península Ibèrica i el nord d’Àfrica, que ha fet arribar una massa d’aire força humida a nivells baixos i carregada de pols en suspensió. amb la marxa de Celia no va canviar la inèrcia de vents de llevant, que han fet que el sol d’aquest mes sigui realment car de veure.

No és una percepció, sinó un fet, que la insolació d’aquest mes de març està sent molt menor del que és l’habitual. Si mirem les imatges del satèl·lit Terra d’aquest mes de març, que es prenen un cop al dia cap a les 13 h, veurem que hi ha hagut més migdies ennuvolats que assolellats.

Quan tornarà a lluir el sol?

La previsió meteorològica no és gens esperançadora per a totes aquelles persones que els agrada el sol, tot i que el sol es deixarà veure a estones en alguns moments.

Els núvols ens continuaran abraçant els propers dies i, ara com ara, del que queda de setmana només s’entreveuen dos moments per veure el sol.

El primer serà divendres abans del migdia. Matí amb sol o resol que donarà pas, de nou, als núvols de la tarda.

Dissabte no ens donarà cap sorpresa i tornarem als núvols que deixaran el cel totalment gris i fins i tot amb algunes esperances de veure una mica de pluja.

Ara com ara s’entreveu diumenge com el dia de la setmana en què podrem gaudir de més hores de sol, sobretot a partir de mig matí o migdia en un dia en què haurem fet ja el canvi horari i el sol marxarà ja passades les vuit del vespre.

Tot i que diumenge sigui el dia amb més sol, probablement el veurem una mica apagat per una nova intrusió de pols del Sàhara que tornarà a deixar el cel de color marronós. Malgrat tot, amb força sol.

La setmana vinent…núvols i pluja?

Caldrà aprofitar diumenge que, ara com ara, sembla el dia que tindrem més sol.

Els mapes a mitjà termini tornen a indicar un retorn de la inestabilitat i els núvols a partir del mateix dilluns però molt especialment al centre de la setmana, quan fins i tot no es descarta una ploguda amb més cara i ulls.

Tot fa pensar que març acabarà amb molt poc sol i que, els primers dies d’abril podrien anar encaminats de la mateixa manera.

Valors baixos d’irradiació solar global

Algunes de les estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya no només mesuren la temperatura i la precipitació, sinó també la irradiació solar global. Aquesta magnitud és la mesura de l’energia per unitat de superfície de radiació solar que arriba a la superfície, en megajoules per metre quadrat (MJ/m2) .

Per tant, en dies assolellats assoleix valors més elevats que en dies ennuvolats. A banda, a mesura que s’acosta l’estiu, els registres també són cada vegada més elevats ja que els raigs solars incideixen de manera més perpendicular.

Les dades de l’Observatori Fabra són molt clares. Tenint en compte que en dies de cel serè o amb pocs núvols de principis de març se superen clarament els 15 MJ/m2, aquest mes hi ha hagut nou jornades en què ni tan sols s’ha arribat als 5 MJ/m2, quatre de les quals han estat aquesta setmana passada. En canvi, en tot el mes de febrer aquesta situació només va succeir en tres ocasions.