Aquesta setmana ve marcada per una pujada lenta, però gradual de la temperatura. La calor serà cada vegada més manifesta i a més comarques amb el pas dels dies, però no pujarà arreu de la mateixa manera. Per ara, la meteorologia deixarà dies càlids a ponent i a interior de la vall de l’Ebre, on es donaran les temperatures més altes. Fins on arribarà la temperatura a Barcelona i Catalunya aquests pròxims dies?
Una massa d’aire tropical en altura
Els mapes aposten per l’arribada d’una massa d’aire càlid d’origen tropical que arrencarà en altura des del Cap Verd i Guinea, directe cap a casa nostra.
Tot i això, l’escalfament en superfície vindrà donat per la subsidència d’una massa d’aire que serà totalment mediterrània. Aquest aire, per tant, s’escalfarà perquè amb el pas dels dies anirà baixant d’altitud, cosa que provocarà un augment gradual de la temperatura. És el que es coneix com escalfament per subsidència.
D’aquesta manera, la massa d’aire que tindrem a la vertical a Barcelona divendres a 1.500 metres d’altura haurà estat a principis de setmana a 4.000 metres. Aquest descens farà que l’aire s’escalfi. A una cota de 500 metres trobaríem exactament el mateix descens.
El vent marcarà la temperatura de la costa
L’ascens de temperatura està servit a l’interior, però no tant a la costa, molt més exposada al règim de vents, que acabarà marcant fins on pot pujar la temperatura.
Els mapes apunten una situació que vindrà acompanyada de vents fluixos de sud i sud-oest cosa que, juntament amb l’arribada de la massa d’aire càlid, pot afavorir la formació d’alguns bancs de núvols baixos o boires costaneres que podran frenar notablement la temperatura de la costa respecte de l’interior.
Independentment de si s’acaben formant aquests núvols baixos, no sembla pas una situació que hagi de deixar grans calorades a la costa.
Més de 30 ºC en algunes comarques de Catalunya
Els models aposten per una pujada sostinguda durant la setmana que farà que la temperatura pugui tocar o superar els 30 ºC en alguns indrets de Catalunya.
Les comarques on es podrà superar aquest llindar amb més facilitat seran les del pla de Lleida i les de l’interior de la vall de l’Ebre, on aquest dimarts es podria assolir aquesta marca. Un registre que es podrà assolir durant bona part dels dies d’aquesta setmana.
A més a més, els mapes descriuen dies també amb vent de garbí marcat, cosa que pot afavorir que a les comarques de Girona, i molt especialment cap a l’Empordà, es puguin superar també els 30 ºC durant algunes jornades. La primera oportunitat, també aquest mateix dimecres. Calor al migdia.
A la costa i Barcelona, entre 20 i 25 ºC
No sembla pas que hagi de ser una situació de calor intensa a la costa, on la temperatura màxima podria quedar ubicada entre els 20 i 25 ºC durant bona part dels dies de la setmana.
De fet, si s’acaben formant estrats de núvols baixos o boires costaneres, és més que probable que les màximes quedin més a prop dels 20 ºC que dels 25 ºC.
En el cas de Barcelona ciutat, és molt probable que les màximes quedin al voltant d’aquests 25 ºC, més baixes a la façana marítima.
Les mínimes tropicals, de moment, a ratlla
Tot i que aquest augment clar de la temperatura en superfície, la relativa frescor del mar, que encara està a 17-18 ºC, farà que sigui difícil assolir les primeres nits tropicals en les que no es baixi dels 20 ºC.
Malgrat tot, els models no descarten una aproximació clara a aquest llindar durant les nits del cap de setmana, que es presenten especialment suaus i en què no es pot acabar de descartar algun primer registre proper als 20 ºC de mínima.
Passar dels 30 ºC a l’interior, gens extraordinari al maig
Tot i que ja veurem algun primer registre de més de 30 ºC a l’interior aquesta setmana no ens hem pas d’alarmar. Aquestes temperatures acostumen a ser recurrents durant el maig i, de fet, els registres esperats d’aquesta setmana quedaran, en principi, molt lluny dels rècords absoluts de les sèries de dades més llargues. Per exemple, a finals de maig del 2017 es va registrar una màxima a Lleida de més de 35 ºC, igual que a Tortosa el 2006. Girona té la seva màxima més alta en un mes de maig a finals del 2001 amb prop de 34 ºC i, a Reus, de gairebé 33 ºC, tot segons les dades de l’AEMET.
De fet, a la resta de la península es podran superar els 35 ºC, amb una calor de ple estiu però que quedarà lluny dels més de 40 ºC que van marcar els rècords absoluts de la vall del Guadalquivir a mitjans de maig del 2015.
En el cas de Barcelona, on insistim que és el vent qui mana en el registre absolut, trobem també temperatures esbojarrades. En el cas de l’Observatori Fabra es van registrar 33,4 ºC el darrer dia del maig del 2001 en una jornada que ens va deixar una mínima gairebé tòrrida de més de 23 ºC.