temps juny 2024 calor pluja infoclimat
Temperatura màxima de dimarts 28 de maig, força continguda encara a Catalunya. Font: Infoclimat.fr

S’esgota el maig, un mes que ha estat força plujós a les capçaleres dels rius pirinencs, però que no ha deixat registres gaire significatius a Barcelona. La calor s’ha mantingut a ratlla a la ciutat, per bé que, malgrat aquesta percepció, finalitzarà amb valors superiors a la mitjana climàtica.

La calor inevitablement anirà a més els pròxims dies, coincidint amb l’aproximació del solstici d’estiu.

Més opcions de pluja amb l’arribada del mes de juny

La presència d’un embossament d’aire fred en altura a la vertical de França farà reaparèixer els xàfecs de tarda coincidint amb el canvi de mes. El primer dia de juny anirà associat a la presència de ruixats i tempestes de tarda al nord i el nord-est de Catalunya. Les precipitacions podrien arribar a la costa barcelonina a darrera hora. Diumenge, 2 de juny, es repetirà el mateix patró de tronades de tarda a l’interior i el nord. Els xàfecs aniran de baixa a partir de dilluns, tot i que encara es faran presents en algunes comarques del nord-est fins a mitja setmana. A partir d’aleshores, el temps tendirà a estabilitzar-se, tot i que amb incertesa.

Els mapes de previsió estacional del C3S, basats en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts de l’ECMWF i publicats a la pàgina del Servei Meteorològic de Catalunya, són optimistes pel que fa a la precipitació del conjunt del mes de juny. Pronostiquen un mes amb una mica més de pluja de l’habitual a Catalunya.

El model estacional de l’agència nord-americana NOAA va en la mateixa línia i també augura un juny lleugerament més plujós de l’habitual a Catalunya.

Convé recordar que el juny és estadísticament un mes plujós al nord de Catalunya gràcies a la freqüència de xàfecs i tronades de tarda. Per contra, ja és un mes força sec a la costa i també a Barcelona, on cauen de mitjana (1991-2020) només 32 litres per metre quadrat.

Precipitació mitjana del juny segons l’Atles climàtic de Catalunya (1991-2020). Font: SMC

Més calor de l’habitual

Els principals models de previsió estacional coincideixen també a l’hora de pronosticar la temperatura. Si bé els primers dies podrien ser una mica més frescos de l’habitual, en conjunt el mes de juny s’augura més càlid del normal. L’anomalia de temperatura respecte a la mitjana climàtica podria superar el grau a Catalunya.

L’anomalia de temperatura s’entreveu més marcada a l’interior i l’est d’Europa, on podrien tenir un juny clarament més calorós de l’habitual.