temperatura fresca primera vintena maig 2024

Ens trobem a la recta final del mes de maig i, per sort, la calor d’estiu de moment encara no ha trucat a la porta a Barcelona. Són dies que ens estem estalviant d’una calor que, tant sí com no, acabarà arribant a la ciutat.

El dinamisme atmosfèric de les darreres setmanes, sumat a la presència de nuvolositat i als xàfecs relativament freqüents, han fet que la sensació general de moltes persones sigui que estem vivint un maig més aviat fresc o si més no força agradable pel que fa al termòmetre. Res més lluny de la realitat, però: les dades de l’Observatori Fabra confirmen que la temperatura s’ha situat més d’un grau per damunt de la mitjana climàtica.

La temperatura màxima ha arribat a superar els 25 graus molts cops a l’Observatori Fabra i s’ha disparat més a l’alça que al pla de Barcelona alguns cops. Prop del mar, en canvi, la temperatura màxima ha quedat una mica més continguda; un fet que podria explicar, en certa mesura, el perquè de la sensació de frescor d’aquest maig.

La temperatura mitjana dels primers 20 dies, més d’un grau per sobre la mitjana climàtica a l’Observatori Fabra

La temperatura mitjana dels primers 20 dies del mes de maig ha estat de 17,4 ºC, un valor que supera en més d’un grau la mitjana climàtica (1991-2020) per al mateix període, que és de 16,3 ºC.

Només la temperatura mínima s’ha acostat a la normalitat. Enguany ha estat de 12,5 ºC de mitjana, un valor pròxim als 12,1 ºC de mitjana climàtica (1991-2020). La màxima, en canvi, ha estat de 22,2 ºC, un valor força lluny dels 20,5 ºC de mitjana climàtica.

Les dues primeres desenes de maig se situen en divuitena posició de les més càlides a l’Observatori Fabra, i empaten amb els anys 1998 i 1956.

Els primers 20 dies de maig més càlids mai registrats els vam patir fa un parell d’anys, el 2022, amb una mitjana de 20,2 ºC. Per contra, el període de 20 dies més fred es va mesurar l’any 1991, amb una mitjana de només 11,5 ºC, gairebé cinc graus per sota de la mitjana.

Les dues primeres desenes de maig més càlides corresponen als anys següents:

  • 2022, 20,2 ºC
  • 2015, 19,7 ºC
  • 1964, 18,5 ºC
  • 2020, 18,5 ºC
  • 2000, 18,1 ºC

Sense cap pic de calor ni cap onada de calor, de moment

Un dels motius pels quals probablement percebem que aquest maig és relativament fresc rau en el fet que ara fa un parell d’anys vam viure un maig històric pel que fa a la calor.

El maig del 2022 va ser el més càlid que s’ha registrat mai a l’Observatori Fabra de Barcelona, amb una temperatura mitjana de 20,7 ºC, 3,5 ºC per sobre la climàtica (1991-2020). El maig del 2022 també ens va deixar un valor de rècord que no s’havia enregistrat mai abans: 34,4 ºC de temperatura màxima el dia 22 de maig. A banda, també es van mesurar quatre dies de més de 30 graus, cosa mai assolida en els més de 100 anys de dades de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra.

L’estiu del 2022 va ser extraordinàriament prematur i es podria dir que va durar sis mesos: des del maig fins a l’octubre. Les altes temperatures del mes de maig van tenir continuïtat al llarg del juny, mes en el qual es va viure una una primera onada de calor durant la primera quinzena, amb màximes de més de 40 graus en alguns punts de Catalunya.

El maig del 2022, en definitiva, va ser el tret de sortida d’un estiu inacabable. L’any 2022 és fins ara el més càlid i més sec que s’ha mesurat mai a Barcelona.

Es mantindrà la fresca?

La temperatura es mantindrà a ratlla encara uns dies més, a l’entorn de la normalitat, com a mínim fins el cap de setmana.

L’arribada de l’anticicló, a partir del cap de setmana, coincidirà amb un repunt de la temperatura. Tot sembla indicar que la setmana vinent, la del 27 de maig al 3 de juny, ens deixarà registres lleugerament superiors a la mitjana, també al llarg de la setmana del 3 al 10 de juny. De moment, però, no hi ha res que faci pensar en l’arribada de cap onada de calor.

Els mapes de previsió estacional, però, anuncien un juny més càlid del que és normal. Tant el model centreeuropeu com l’agència nord-americana NOAA pronostiquen un juny amb força més calor del que és habitual.