xicranda floració maig juny 2024 Barcelona
Exemplar de xicranda al carrer d'Ausiàs Marc de Barcelona

S’acosta el millor moment de la floració de la xicranda, un arbre exòtic habitual a la trama urbana i a molts parcs i jardins de Barcelona.

La floració de la xicranda pot variar uns dies amunt o avall. De mitjana acostuma a produir-se habitualment entre finals de maig i principis de juny a la capital catalana. Pot reflorir entre l’estiu i l’octubre, tot i que de forma menys vistosa.

La xicranda és un arbre autòcton de l’Amèrica del Sud (nord de l’Argentina, l’Uruguai, el Paraguai i el sud de Bolívia). El clima suau i temperat del litoral català i de la ciutat de Barcelona és adequat per a aquesta espècie, que fuig de les baixes temperatures i les gelades.

Les seves grans flors acampanades i de color lilós no passen desapercebudes. Es fan visibles a finals de primavera, just abans que les fulles de nova temporada poblin les capçades, i ressalten notablement entre el gris de l’asfalt i els edificis de la ciutat.

Les seves flors tenen també una altra cara, la de les molèsties que pot causar la resina enganxosa que acompanya les seves flors caduques, així com la de l’olor desagradable que les acompanya. És el preu que cal pagar per gaudir d’aquest gran espectacle visual únic i efímer, de només uns dies de durada.

Més de 3.000 exemplars de xicranda a Barcelona, un arbre present a moltes ciutats del món

Als carrers de Barcelona hi viuen més de 3.000 exemplars de xicranda. La capital catalana no és ni de bon tros l’única ciutat del món que planta aquesta espècie als seus carrers, sinó que són moltes les ciutats de clima temperat d’ambdós hemisferis on en podem trobar.

Durant el mes de novembre (primavera austral) floreix amb força a Sud-amèrica, en països com el Brasil, l’Argentina i Bolívia, d’on és autòctona. La ciutat de Buenos Aires es tenyeix de porpra a principis de novembre.

Pretòria, a Sud-àfrica, és coneguda amb el sobrenom de la ciutat de les xicrandes. Aquesta ciutat, de clima Mediterrani, té actualment 70.000 exemplars. La temporada de floració a Sud-àfrica va des de finals de setembre fins a mitjans de novembre, per bé que el millor moment es produeix a mitjans d’octubre.
A Ciutat de Mèxic i a Nova Delhi (l’Índia) les xicrandes floreixen força abans que a la ciutat de Barcelona, entre mitjans de març i abril.

On podem veure xicrandes a Barcelona?

A Barcelona trobem exemplars de xicranda repartits per tota la ciutat, bé de forma isolada o bé formant petites agrupacions. Cal destacar per la seva bellesa i antiguitat l’exemplar nascut l’any 1904 catalogat per l’Ajuntament de Barcelona que viu al carrer d’Alfons XII, 49, a tocar del carrer dels Madrazo.

Exemplar de xicranda a finals de maig a l’Eixample

També hi ha exemplars especialment fotogènics a la Sagrada Família i a l’avinguda de les Drassanes. A banda, en podem trobar a la plaça del Nord (Gràcia), a la plaça de Lesseps, al carrer de Guipúscoa, a la rambla de Prim, als carrers dels Ferrers, de Darnius i de Jules Verne, a l’avinguda de Pedralbes, a la via Augusta (a prop de General Mitre) i a les places de les Glòries Catalanes i del Doctor Letamendi, entre d’altres.

També se’n poden localitzar als parcs de Montjuïc, La Pegaso i Diagonal Mar i als Jardins del Clot de la Mel, entre d’altres.