(ACN) El govern sancionarà a partir del primer semestre de l’any vinent els restaurants de més de 10 treballadors que no tinguin un pla contra el malbaratament alimentari. El pla serà obligatori un cop s’aprovi el reglament de la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que s’espera que sigui aprovat durant el primer semestre de l’any vinent. La llei contra el malbaratament alimentari està en vigor des del 2020.

Aquest dilluns el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat al Gastronomic Forum Barcelona la ‘Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals’, que pretén recordar als restauradors l’obligatorietat del pla. En aquests moments, però, el reglament està en una fase “informativa”, segons ha dit el director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat, Joan Gòdia.

Productes de proximitat i recipients reciclables

El reglament també preveu mesures específiques, com la “promoció de productes de proximitat” i l’obligació de posar a disposició dels usuaris recipients reciclables per endur-se el menjar que els ha sobrat. Aquestes mesures també seran de compliment obligat un cop entri en vigor el reglament de la llei, fet que Gòdia ha augurat que passarà el primer semestre de l’any vinent. El govern, però, ha volgut anar “pas a pas” i per això prèviament s’ha estipulat una fase de “sensibilització”. És en aquesta fase en què s’emmarca la guia presentada aquest dilluns: “Pretén ajudar els restaurants i les cuines centrals a assolir aquest compliment, explicar què han de fer i com ho han de fer“.

Un 9 % del menjar dels restaurants es llença

Gòdia ha recordat que el sector de la restauració no és el que està a la punta de llança del malbaratament i en aquest sentit ha recordat que les dades indiquen que un 9 % del menjar que processen els restaurants es llença, davant del prop del 60 % que es calcula per a les llars. Però afegeix que han volgut començar “sensibilitzant” aquest sector perquè “el restaurant és un lloc afable on la gent està distesa i se li poden comunicar els missatges de valorar els aliments o de no llençar res”.