En un any, i només a les llars catalanes, es llencen 90 litres de llet i derivats làctics. Això equival a omplir 27 vegades la piscina olímpica de Montjuïc. Així ho indica un estudi de Too Good to Go, una entitat que lluita contra el malbaratament alimentari.

Mitjançant una aplicació mòbil, ofereix la possibilitat que els usuaris accedeixin a lots d’aliments que estan a punt de caducar a un preu molt més econòmic, d’aproximadament un terç del preu habitual. To Good to Go, que va néixer l’any 2016 a Dinamarca, col·labora amb nombrosos comerços, en 13 països europeus. A Catalunya ha creat sinergies amb Ametller Origen, amb qui comparteix la filosofia contra el malbaratament.

Amb Ametller Origen ja hem salvat més de 400.000 lots. La idea és que les famílies puguin fer almenys un àpat diari amb els productes, que poden comprar a un terç del preu habitual”
Xavier Rivas, Too Good to Go
Com reaprofitar els aliments que normalment llencem?

La directora de sostenibilitat d’Ametller Origen, Marta Angerri, explica que els aliments inclosos en aquests lots són productes frescos “totalment comestibles”. Tenen una data de caducitat propera, d’aproximadament dos o tres dies, “per això aquesta la iniciativa de To Good to Go és tan bona. Ho reculls i aquella mateixa nit, ho sopes”, afegeix Angerri. De fet, Ametller Origen assegura que treballa fermament en la reducció de residus en totes les etapes de la cadena: des de la producció, fins a la venda.

Mercabarna salva més de 730.000 quilos de fruita i verdura amb la iniciativa Foodback

A Barcelona hi ha diverses iniciatives per evitar que els aliments acabin a la brossa. Mercabarna, per exemple, va impulsar, el febrer d’aquest 2022, el Foodback. És un centre pioner en l’aprofitament de fruites i verdures. Des de la seva inauguració, fins al mes d’agost, ha distribuït més de 730.000 kilos d’excedent, entre entitats socials catalanes a través del Banc del Aliments.

Mercabarna Foodback interior

Comerç Verd, una aposta pels aliments ecològics i de proximitat

D’altres iniciatives, com ara Comerç Verd, treballen en l’eliminació dels residus provinents de la indústria alimentària i ofereixen, per exemple, aliments a granel o productes d’higiene o neteja sense residus. A la ciutat, Comerç Verd té un total de 165 comerços certificats que aposten pels aliments ecològics i de proximitat.