Aquest dijous i divendres, Protecció Civil ha posat en marxa la prealerta del pla Infocat per l’alt risc d’incendi a tot el territori català, però especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. El Departament d’Interior demana a la població que no abaixi la guàrdia durant el cap de setmana.

Una mala combinació climàtica

Segons la Generalitat, entre aquest dijous i divendres s’arribarà a humitats relatives que, en les franges centrals del dia, baixaran per sota del 20 %. A més, s’espera l’entrada de vent de sud, que acabarà de reescalfar i assecar l’ambient.

El risc d’incendi es veu agreujat, també, pels avisos de calor extrema que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya per a divendres, així com la situació de la vegetació, que, en general, està patint la sequera i no aconsegueix recuperar la humitat.

Risc d’incendi alt a l’àrea metropolitana

El risc d’incendi es manté alt, especialment a tota l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquest cas cal afegir que, en aquesta zona, és on es concentra un gran volum de població i això n’incrementa encara més la vulnerabilitat.

En aquest sentit els Bombers recorden que el 42 % dels incendis forestals de les últimes setmanes han estat fruit d’una negligència i que només el mes de juliol han atès més de 500 serveis per incendis de vegetació.

Protecció Civil recomana no fer sortides

Davant d’aquesta situació d’alt risc d’incendi, Protecció Civil recomana als ciutadans que no facin ni rutes ni sortides al medi natural.

En aquest sentit Interior també recorda que no s’ha de llençar cap burilla des del vehicle encara que sembli apagada, i no utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades. Tampoc s’han de llançar coets ni petards en urbanitzacions envoltades per bosc. Si es detecta una columna de fum, es recomana trucar immediatament al 112.

De fet els Agents Rurals han suspès 418 activitats amb perill d’incendi forestal i s’ha activat el tancament dels massissos de Montserrat, les Cadiretes, les Gavarres i la Baronia de Rialp.