dia de juny a l'Observatori Fabra
foto: Alfons Puertas

Que juny és cada cop més un mes de ple estiu és una evidència els darrers anys. Enguany, exceptuant petites excepcions en dies comptats, juny ha fet uns registres dignes de juliol i agost, i amb una precipitació més que discreta.

Gairebé tot el mes per sobre de la mitjana

Les dades no ofereixen cap mena de dubte. Ha estat un mes que, sense ser de rècord, ha estat molt càlid. Només dues temperatures mínimes han quedat igual o per sota del que seria habitual per a les dates, les dels darrers dos dies del mes.

Després d’un començament encara relativament normal (tot i que per sobre del que seria habitual) va arribar el primer embat important de l’estiu, amb temperatures màximes i mínimes que han marcat gairebé sistemàticament des del 10 de juny valors propis del juliol o l’agost.

Només la sotragada final dels dies 29 i 30 ha impedit que el juny d’enguany entrés al podi dels més càlids registrats a l’Observatori Fabra des del 1914.

Només per sota de tres anys

D’aquesta manera, els 23,4 ºC registrats de temperatura mitjana aquest juny queden només per sota dels registres dels històrics estius del 2003 i 2022 i també del juny del 2017.

200325,6 ºC
202224,7 ºC
201723,6 ºC
202323,4 ºC
Els junys més càlids registrats mai a l’Observatori Fabra

Tan notòria és l’anomalia de la temperatura d’aquest juny que els 23,5 ºC queden per sobre de la mitjana del juliol i agost de tota la sèrie (23,2 ºC). Un total de 123 mesos de juliol i agost (dels 218 que té la sèrie) queden igual o per sota del registre del juny d’enguany. Això sí, gairebé tots, del segle XXI.

La mitjana de les màximes del juny d’aquest 2023 queda en 28,3 ºC i gairebé iguala la mitjana de les màximes del juliol del trentenni més proper (28,6 ºC per al període 1991-2020)

El canvi climàtic és una evidència. Els estius s’allarguen i juny és cada cop més semblant al juliol d’abans.

Els xàfecs no han regat gaire

Fent honor cada cop més a la juliolització de juny, la pluja també ens ha fet el salt. Només 12,7 litres caiguts que fan pujar el total semestral del període gener a juny fins als 141 litres, una mica menys de la meitat del que hauria d’haver caigut segons les mitjanes climàtiques del darrer trentenni (285,7 litres).

Es tracta d’un dels primers semestres de l’any més secs registrats a l’Observatori Fabra, tot i que lluny del rècord de l’any 1995, en què durant el mateix període van caure només 119,4 litres. El primer semestre del 2023 queda, per tant, en una meritòria sisena posició en els més secs registrats.

L’aiguat potent de les primeres hores del juliol hagués servit per maquillar les dades, però comptabilitza en un juliol que, ja a hores d’ara, ha complert la mitjana pluviomètrica del mes. Juliol serà, tant sí com no, com a mínim, normal des del punt de vista pluviomètric.