neu montseny
El Montseny nevat des de la càmera de Montjuïc el 6 de gener del 2024

Feia gairebé tres mesos que no plovia “tant” a Barcelona (des del 16 d’octubre) i els ruixats més importants van fer acte de presència just coincidint amb l’arribada dels Reis d’Orient. Després de 14 anys, Barcelona va tornar a viure una cavalcada de Reis en què els paraigües tenien una doble funció: arreplegar caramels i, sobretot, protegir-se de la pluja.

Més de 15 l/m² a diversos barris del nord de Barcelona

Els ruixats del dia 5 de gener a la tarda van ser força irregulars. Mentre que en alguns barris plovia amb ganes durant la cavalcada de Reis, en d’altres no queia ni una sola gota. Tot i això, finalment la pluja va acabar arribant a tot arreu.

Els registres han oscil·lat entre els 6 l/m² de l’Eixample i els 22 l/m² de les Roquetes. L’àrea on ha plogut més ha estat al nord de la ciutat, sobretot a Collserola i a l’interior de la vall del Besòs. La pluja ha remullat parcs i jardins i, especialment, els boscos de la serra.

D’aquesta manera s’ha trencat la ratxa seca (el nombre de dies consecutius en què no s’arriba a acumular 1 l/m² de precipitació o més) a Barcelona. A l’Observatori Fabra l’última vegada que la pluja diària havia superat el litre per metre quadrat havia estat el 3 de desembre, de manera que ja s’encadenaven 32 dies de ratxa seca. Ara bé, en altres sectors de l’entorn metropolità ja arribava a superar els 70 dies.

Primera nevada de l’hivern al Montseny

L’arribada d’una massa d’aire fred va fer baixar la temperatura durant la tarda del dia 5 de gener i, per tant, també va baixar la cota de neu. Bona part de la precipitació que es va recollir al llarg del dia va ser en forma de neu a la part alta del Montseny.

Tan bon punt ha sortit el sol aquest dia de Reis s’ha pogut veure el Montseny ben nevat. S’observava la blancor amb tota netedat des de Montjuïc, i també des d’altres punts de Barcelona i del Vallès. A la primera nevada de l’hivern al massís li ha costat d’arribar.

L’estació meteorològica que el Servei Meteorològic de Catalunya té situada al puig Sesolles (1.668 m, a tocar del turó de l’Home) ha mesurat un gruix màxim de neu de 7 cm. En total s’han acumulat 16 l/m² i la temperatura ha baixat fins als -2 ºC.

Eviteu el vehicle privat si visiteu el Montseny

La proximitat del Montseny amb Barcelona i l’àrea metropolitana fa que en dies festius s’ompli de visitants. Recordeu que hi ha el servei Bus Parc, un servei d’autobús dins del parc natural que surt de diverses poblacions del voltant del massís i que enllaça amb les estacions de la rodalia. D’aquesta manera es pot evitar l’ús del vehicle privat.

Si malgrat aquesta opció recorreu al vehicle privat, tingueu present que tan sols es pot aparcar a les zones habilitades. En cap cas es pot fer als vorals de les carreteres o dels camins, ja que això dificulta la circulació i impedeix el pas d’altres vehicles i dels veïns de la zona.